A Párbeszéd közleménye Budapest, 2017. március 16., csütörtök (OS) - Duplázzuk meg a családi pótlékot! - A kormány 3 napja késik a...

loading...

A Párbeszéd közleménye

Budapest, 2017. március 16., csütörtök (OS) - Duplázzuk meg a családi pótlékot! - A kormány 3 napja késik a családtámogatási törvények módosítására tett javaslatával. A Párbeszéd szerint a megoldás: a 9 éve befagyasztott családi pótlékot kell duplájára emelni, követve a lengyel mintát, és megvalósítva az Alapjövedelem-programunk gyerekekre vonatkozó részét.

Minden harmadik magyar gyerek súlyos nélkülözésben él, a 7 éven aluliaknál ötből ketten szegények. 620 ezren egészségtelen lakásban laknak, 200 ezren villany, 150 ezren vécé nélkül élnek; 130 ezren alkalmanként, 50 ezren rendszeresen éheznek. A családi pótlék 2008 óta az értékének negyedét elvesztette. Az unióban csak a balkáni országokban rosszabb a helyzet, a visegrádi országok e téren is elhúztak mellettünk.

A kormány március 13-ra tervezte benyújtantani a családtámogatási törvények átalakítását; van rá remény, hogy a lengyel "500 plus" programot vegyék át. Az ottani jobboldali kormányzat már felismerte: a gyermekvállalás ösztönzése azzal kezdődik, hogy a megszületett gyerekek ne szegénységben nőjenek fel.

A Párbeszéd tudja: csak akkor indulhat eséllyel egy gyermek az életben, ha kiskorában nem kell nélkülöznie az alapvető javakat - és hozzáfér a minőségi oktatáshoz, fejlesztéshez, egészségügyi és szociális ellátáshoz.

Forintra váltva 24-34 ezret jelentene, a súlyosan sérült gyermekek gondozását legalább a minimálbérrel kell elismerni.

Hogy miből? A Puskás stadionra 300 milliárdot költünk - annyiból ez is kijönne.

Tordai Bence
szóvivő
Kiadó: Párbeszéd

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!