Egyre többet keresnek a magyarok... Januárban a bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 13,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban -...

Egyre többet keresnek a magyarok...

Januárban a bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 13,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - derül ki a KSH adataiból.

A 2,1 százalékos inflációval számolva a reálkeresetek 11,5 százalékkal voltak magasabbak a tavaly januárinál. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 310 800 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 323 600 forint volt. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó kereset 296 200 forint volt. A családi kedvezmény nélkül számított nettó átlagkereset 206 700 forint volt, az idén megemelt családi adókedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 215 200 forintra becsülhető.

A versenyszférában 13,2 százalékos volt a keresetek emelkedése, amit a nem rendszeres kifizetések 19,8 százalékos növekedése is segített. A költségvetési szektorban 15,3 százalékkal emelkedett az átlagkereset, amiben az egyszeri jutalmak 53,4 százalékos növekedése csak az egy évvel korábbi alacsony bázis miatt tűnt kiugrónak. Elemzők szerint a minimálbérek emelése és a szakemberhiány követeztében a várakozásokat meghaladták a januári béremelkedésről kiadott adatok. A növekedési üteme a második negyedévtől valamelyest lanyhulhat ugyan, de az év egészében alig marad el a tavalyi év dinamikájától, amikor a keresetek 12,9 százalékos emelkedése és a 2,4 százalékos infláció 10,3 százalékos reálkereset-emelkedést eredményezett.

atv.hu/MTI


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!