DIABETESZ TÁMOGATÁS! ÉVI MAJDNEM 80 EZER FORINTOS TÁMOGATÁS JÁR A MAGYAR CUKORBETEGEKNEK! ÍGY KELL IGÉNYELNI A PÉNZT! MINÉL GYORSABBAN KÉRI, ANNÁL...

DIABETESZ TÁMOGATÁS! ÉVI MAJDNEM 80 EZER FORINTOS TÁMOGATÁS JÁR A MAGYAR CUKORBETEGEKNEK! ÍGY KELL IGÉNYELNI A PÉNZT! MINÉL GYORSABBAN KÉRI, ANNÁL ELŐBB LESZ A SZÁMLÁJÁN!

ÉVI KÖZEL 80 EZER FORINTOS TÁMOGATÁS JÁR A CUKORBETEGEKNEK! MUTATJUK HOGYAN IGÉNYELHETI A PÉNZT!

Évente 76.500 forint jár a cukorbetegeknek - így igényelheted a pénzt!

Több tízezres adóvisszatérítés és magasabb bérbesorolás is jár minden cukorbetegnek, a megfelelő szakorvosi igazolás ellenében. Mindehhez néhány egyszerű lépést kell tennünk csupán, megmutatjuk, hogyan juthatsz a pénzedhez!

Bizonyára sokan nem tudják, hogy adó-visszatérítés jár a cukorbetegeknek, akkor is, ha nem inzulinos kezelés alatt áll. Az adó-visszatérítés összege 76.500 Ft. A 2. számú melléklet a 156199.(IV.23.) SZEM rendelethez nevű igazolást mindenkinek a háziorvosától kell kérni.Havi összege 2017-ben 6.375,-Ft forint.

Magasabb bérbesorolás jár mindazoknak, akik szövődményes cukorbetegek és dolgoznak. Ezt a cégük az államtól visszakapja. Ebben az esetben a háziorvostól a 49/2009. (XII. 29 ) EüM rendelet mellékletében meghatározott tartalmú, Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást kell kérni.

Ezt senki nem hirdeti, nagyon sokan nem is hallottak róla, azonban mindenképpen érdemes kérni az orvostól, akinek kötelessége az igazolást kiadni.

Tehát mégegyszer részletesen : kétféle juttatási mód illeti meg a cukorbeteg embereket, legyenek akármilyen mértékű és besorolású is a betegség:

1. Évi 76.500 Ft adóvisszatérítés jár érvényes szakorvosi igazolás esetén, mely bármelyik rendszeres vizsgálati alkalomról származhat. Ezután a háziorvostól kérnünk kell a 15/1990. (IV. 23.) SZEM rendelet értelmében kiadható igazolást, a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról.

2. Emellett, ha szövődményes cukorbeteg vagy, és mellette aktívan dolgozol, akkor ez esetben magasabb bérbesorolás jár. Ezt a cég pedig visszakapja az államtól, tehát neki semmibe sem kerül, így nem kell attól tartanod, hogy elutasítják kérelmedet. Ilyenkor a 49/2009. (XII. 29 ) EüM rendelethez tartozó, adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást kell kérni

A 335/2009 (XII. 29.) Kormányrendelet melléklete az alábbi 2-es típusú diabéteszes betegségeket nevesíti (a betegség BNO kódja, majd a betegség megnevezése):

E11 Nem inzulin-dependens cukorbetegség;E110 Nem inzulin-dependens cukorbetegség kómával;E111 Nem inzulin-dependens cukorbetegség ketoacidózissal;E112 Nem inzulin-dependens cukorbetegség veseszövődményekkel;E113 Nem inzulin-dependens cukorbetegség szemszövődményekkel;E114 Nem inzulin-dependens cukorbetegség idegrendszeri szövődményekkel;E115 Nem inzulin-dependens cukorbetegség perifériás keringési szövődményekkel;E116 Nem inzulin-dependens cukorbetegség egyéb megnevezett szövődményekkel;E117 Nem inzulin-dependens cukorbetegség többszörös szövődménnyel.

A személyi kedvezményt a súlyos fogyatékosságról szóló igazolás alapján lehet igénybe venni. Orvosi igazolás nélkül igényelheti a személyi kedvezményt az, aki rokkantsági járadékban részesül. Az orvosi igazolást nem kell a bevalláshoz csatolni, hanem az adóbevallás saját példányával együtt meg kell őrizni 2018. december 31-ig.

A fent említett juttatási formákat törvény mondja ki, így az érvényes szakorvosi igazolással ezekért folyamodó cukorbeteg emberektől nem tagadhatják meg sem a háziorvosok, sem a cégek.

Egy teljes és részletes tájékoztatást olvashat itt >>

A cukorbetegséggel élők nehéz helyzetét méltányolja az adótörvény, ezért bizonyos esetekben lehetőséget nyújt kedvezmény érvényesítésére adóvisszatérítés formájában. Ennek mikéntjéről számos kérdés érkezett szakértőinkhez, ezért alaposabban utánajártunk és összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.Kik jogosultak ennek igénybevételére?

Azok a magánszemélyek élhetnek ezzel a lehetőséggel, akiknek van összevonandó jövedelmük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy van olyan jövedelmük, ami adózik.

Ennek alapján azok a nyugdíjasok vagy pl. GYES-en lévő kismamák, akiknek nincs más bevételük, nem vehetik igénybe ezt a kedvezményt, hiszen tőlük nem történik adólevonás.Azonban, ha egy nyugdíjas vagy egy kismama bérbe adja a lakását, akkor az ebből származó bevétele adózó jövedelemnek számít, tehát abból már igényelhető adókedvezmény.

335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet a súlyos fogyatékosságban szenvedők körét határozza meg49/2009. (XII. 29) EüM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szól1995. évi CXVII. törvény 40.§ a kedvezmény mértékéről rendelkezikA 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet 1. számú melléklete határozza meg a cukorbetegségnek azon konkrét állapotát, amelynek fennállása esetén a beteg jogosulttá válik a kedvezményre:

Az endokrin és anyagcsere betegségek a Korm. rendelet szerintI. típusú diabetes E10 Inzulin-dependens cukorbetegségE100 Inzulin-dependens cukorbetegség comávalE101 Inzulin-dependens cukorbetegség ketoacidosissalE102 Inzulin-dependens cukorbetegség veseszövődményekkelE103 Inzulin-dependens cukorbetegség szemszövődményekkelE104 Inzulin-dependens cukorbetegség idegrendszeri szövődményekkelE105 Inzulin-dependens cukorbetegség perifériás keringési szövődményekkelE106 Inzulin-dependens cukorbetegség egyéb megnevezett szövődményekkelE107 Inzulin-dependens cukorbetegség többszörös szövődménnyelE108 Inzulin-dependens cukorbetegség k.m.n. szövődményekkelE109 Inzulin-dependens cukorbetegség szövődmények nélkülSzövődményekkel járó E11 Nem-inzulin-dependens cukorbetegség - II. típusú diabetesE110 Nem-inzulin-dependens cukorbetegség comávalE111 Nem-inzulin-dependens cukorbetegség ketoacidosissalE112 Nem-inzulin-dependens cukorbetegség veseszövődményekkelE113 Nem-inzulin-dependens cukorbetegség szemszövődményekkelE114 Nem-inzulin-dependens cukorbetegség idegrendszeri szövődményekkelE115 Nem-inzulin-dependens cukorbetegség perifériás keringési szövődményekkelE116 Nem-inzulin-dependens cukorbetegség egyéb megnevezett szövődményekkelE117 Nem-inzulin-dependens cukorbetegség többszörös szövődménnyel

Ki adhat és mit tartalmazzon az igazolás?Adókedvezményre jogosító igazolástszakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa,a jogosultságot megállapító szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa által kiadott orvosi dokumentáció alapján a beteg választott háziorvosa állíthat ki.Kétfajta igazolás kérhető:végleges vagyideiglenes (ez általában 1 évre szól), utána újbóli orvosi vizsgálat szükséges.Ez az igazolás nem egy előre meghatározott formanyomtatvány, hanem a kezelőorvos által megadott, a beteg adatait is tartalmazó dokumentum, amely igazolja, hogy az adókedvezményre jogosító állapot fennáll.

Az igazolásnak az alábbiakat kell tartalmaznia:a beteg személyazonosító adatai, lakóhelye, adóazonosító jeleaz igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumaa súlyos fogyatékosság véglegességének vagy ideiglenes jellegének megállapításaideiglenes igazolás kiállítása esetén az igazolás hatályának megállapításaaz igazolás kiállításának dátumaaz igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírása

Mekkora az adókedvezmény mértéke?Az adókedvezmény mértéke a mindenkori minimálbér 5%-a havonta.Tehát havonta 6375 Ft adókedvezmény jár. Ez éves szinten már 76 500 Ft, idén azaz 2017-ben!

Hogyan lehet érvényesíteni ezt az adókedvezmény?Év közben akár munkaviszonyból vagy más jogviszonyból származó összevonandó jövedelemmel rendelkező jogosult az adóelőleg nyilatkozatánál is jelezheti, hogy személyi kedvezményt szeretne érvényesíteni. Ilyenkor mindenképpen mellékelni kell az orvos által kiállított adókedvezményre jogosító igazolást.Vállalkozó vagy őstermelő esetében negyedévente kell megfizetni az adót, így a negyedéáves adóbevallásánál jelezheti a kedvezmény igénybevételét.Aki év közben nem tette, az legkésőbb év végén az SZJA adóbevallásban az 53-as bevallásban érvényesítheti ezt a kedvezményt.Sokszor előfordul, hogy a kedvezményre jogosult cukorbeteg csak utólag szerez tudomást az adóvisszatérítés lehetőségéről. Ebben az esetben - az igazolás beszerzését követően - az elévülési időn belül - maximum 5 évre visszamenőleg - benyújtott önellenőrzéssel utólag igénybe veheti azt az 53-as bevallásban.

Forrás : http://cukorbetegmagazin.hu

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!