Andorra lakosságszáma: 79.000 fő.Egy lakótelep és egy mezőgazdasági terület mellé felépített Nemzeti Stadionjába 3306 néző fér be (a nézőszámot a...

loading...

Andorra lakosságszáma: 79.000 fő.
Egy lakótelep és egy mezőgazdasági terület mellé felépített Nemzeti Stadionjába 3306 néző fér be (a nézőszámot a szomszédos lakások ablakából nézelődők szokták növelni. Az ország legjobb csapata az FC Andorra nem otthon játszik, hanem a spanyol ligában. A spanyol liga 5-ik osztályában.

Az Andorrai Labdarúgó Szövetség 1994-ben alakult, a válogatott 1996-ban játszotta első meccsét (Andorra-Észtország 1:6). A nemzeti csapat általában minden tétmeccsét el szokta veszíteni, 4 győzelmet tartanak nagy becsben az országban (mostmár 5-öt, az eddigi legnagyobbat) Egyetlen tétmeccsen rúgtak egynél több gólt (Ciprus ellen), de akkor is kikaptak.

Most figyeljetek: az andorrai NB1-et 8 -jobbára amatőr labdarúgókból álló- csapat alkotja, mind a nyolc csapat 2 (!) stadionban játssza a mérkőzéseit! KETTŐBEN! Nos, ők vertek meg minket!

Nem akarom demagóg módon az egyik legnagyobb futbalkatasztrófa idején azt írni, hogy nem szégyen a jobbtól (győztestől) tanulni, de egy andorrai ötlet mégis megfontolandó: miért ne lehetne körzetesített magyar NB1? A nézőszám úgyis döbbenetesen csapnivaló Magyarországon, így nem kellene például a balmazújvárosi focipálya fűztető gyepét fenntartani, újabb stadionokat építeni. Minek a VIP-szektor oda, ahol a hatalmas összegbe kerülő kirakatcsapat kikap pékektől meg könyvelőktől, akik szabadidejükben játszanak. Illetve lehetnek stadionok (fanatikus magyar sportrajongóként minden sportlétesítmény átadásának örülök), de csak akkor, ha már megvan a produkció!

A megspórolt pénzt meg adják oda az utánpótlásnak. Meg a kórházaknak. Iskoláknak. Útkarbantartóknak. Rendőröknek. Rászorulóknak. Gyerekeknek. Mindazoknak, akik rengeteget dolgoznak!

A mi -hatalmas pénzeket kereső- "profi" sportolóink meg meg kell érteniük -HISZEN PROFINAK MONDJÁK MAGUKAT-, hogy előbb a teljesítmény, aztán a fűthető gyepűakadályokkal stadion! Előbb a produkciónak kell jönnie, és csak utána jöhet a jutalom! Az élet minden területén így kell lennie. A fociban is!

Vujity Tvrtko

Csak akkor oszd meg, ha egyetértesz velem. Köszönöm!

A képen az Andorrai Nemzeti Stadion látható

Vujity Tvrtko official


Forrás: www.facebook.com

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!