Mit kell tennünk amikor az orchidea elvirágzott, kezd elszáradni? Három féle alternatív megoldás létezik ennek a problémának a...

Mit kell tennünk amikor az orchidea elvirágzott, kezd elszáradni? Három féle alternatív megoldás létezik ennek a problémának a megoldására.

Általában az orchidea hatalmas virágokkal kerül a lakásunkba, egy ideig élvezhetjük is ezt a látványt, de mit tegyünk akkor amikor kezd hanyatlani? Figyeljük meg alaposan a virágot és a növény szárán található rügyeket. Ha ezek a rügyek sárgák vagy szárazak, akkor nagyon kevés az esély arra, hogy virágozzon. Ebben az esetben a legjobb megoldás, ha levágunk az orchidea szárából. A vágást a látható rügyek fölött 1,5 - 2 cm-vel végezzük, mert az alsóbb rügyek még kivirágozhatnak. A vágás helyét mindenképpen dörzsöljük be faszénnel.

Előfordulhat olyan eset is amikor az orchidea szárán nincs egy rügy sem, ilyenkor ne csináljunk semmit a növénnyel.

Néhány esetben amikor a virágai elhervadnak, a növény szára zöld marad és tovább növekszik. Ilyenkor a szakértők azt tanácsolják, hogy az orchidea ágát a harmadik rügy fölött vágjuk le, mert a szára így nem fog annyi energiát felhasználni, hanem a gyökerek fognak erősödni és a növény felkészül a következő virágzásra.

A virágok idő előtti elszáradása

Ez egy nagyon kellemetlen dolog, a virágok korai elszáradásának az oka a növény gyökerében keresendő, ilyenkor több törődést igényel. Ha a gyökereknek világos ezüstös színe van, akkor azt jelenti, hogy a növény a pihenési időszakában van. Ha zöld színű, akkor növekedési időszakban van, ha pedig penész jelei mutatkoznak, akkor sürgősen másik cserépbe kell ültetni.

A legalkalmasabb időszak az orchidea átültetésére a virágzás befejeztének időszaka. Az átültetéshez szükség lesz egy olyan átlátszó műanyag kaspóra, amelynek az alján nagyobb lyukak vannak.

A cikknek még nincs vége, lapozz! Következő oldal

Forrás: ketkes.com

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!