A 22 halálos áldozatot követelő manchesteri terrortámadás után és a közelgő nyári utazási szezon előtt európai terrortérképet tett közzé a brit...

loading...

A 22 halálos áldozatot követelő manchesteri terrortámadás után és a közelgő nyári utazási szezon előtt európai terrortérképet tett közzé a brit külügyi és nemzetközösségi iroda a turisták számára.

A terrorfenyegetettség alapján öt kategóriába sorolták az országokat: A legsúlyosabb a helyzet eszerint Nagy-Britanniában van, itt a legnagyobb esély a terrortámadásra. A következő szinten Oroszország áll, ahol elsősorban a Csecsenföldről és környékéről származó szeparatisták és közép-ázsiai iszlamisták jelentik a fenyegetést, legutóbb, április elején a szentpétervári metrón robbantottak, amelyben 12-en vesztették életüket.

Nagyon valószínűnek tartják a terrortámadást a magyarok körében is olyan népszerű turistacélpontoknál, mint Franciaország, Ausztria, Törökország, Németország és Belgium. A franciáknál, törököknél, németeknél és a belgáknál több merénylet is történt, a meglepetés itt a szomszédos Ausztria fenyegetettsége, amely még megúszta a terrorakciókat.

Forró helyek: A térképen pirossal jelölt területeken a legvalószínűbb, hogy terrortámadásra kerülhet sor

Olaszország, Spanyolország, Ciprus, Hollandia, Svédország és Bosznia-Hercegovina sem teljesen biztonságos, itt is valószínűnek tartják egy esetleges terrortámadást.

Magyarországot és Közép-Európát a biztonságos térséghez sorolják, ami pluszvonzerőt jelenthet a külföldi turisták számára. Nincs különösebb terrorfenyegetettség Görögországban, Portugáliában, Svájcban, Dániában, Norvégiában és Finnországban, de Horvátországba és Szlové­­­­­niá­­ba is nyugodtan mehetünk.

- Kelet-Közép-Európának nincs olyan nagy PR-értéke, egy itt végrehajtott merénylet nem szól akkorát, mint egy nyugat-európai turistalátványosság elleni támadás - mondta a Blikknek Nógrádi György biztonsági szakértő, aki szerint azokban az országokban magasabb a fenyegetettség, ahol nagy létszámú muszlim közösségek élnek. - De itt is azt mondom, hogy sokkal kisebb a támadás esélye egy névtelen kis francia halászfalunál, mint egy világhírnévnek örvendő fürdőhelyen - fejtette ki a szakértő, aki mindezek ellenére azt tanácsolja olvasóinknak, hogy bátran utazzanak Európában, csak legyenek felkészülve minden eshetőségre. - Olyan világban élünk, ahol nincs sehol se százszázalékos biztonság - mondta Nógrádi György.blikk.hu

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!