A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje csütörtöki programbemutatóján a gyerekek után havi 30 ezer, és a felnőtteknek havi 60 ezer forintos alanyi jogon...

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje csütörtöki programbemutatóján a gyerekek után havi 30 ezer, és a felnőtteknek havi 60 ezer forintos alanyi jogon járó alapjövedelmet ígért. Másik javaslatuk, hogy 90 ezer legyen az alapnyugdíj, és a nettó minimálbér 150 ezer forint.

Egy fővárosi cukrászdában tartotta Karácsony Gergely a programbemutatót, ahol arról beszélt, hogy korábbi elképzeléseit pártja újraszámolta, ugyanis ezelőtt a gyerekeknek 25 ezer forintot , a felnőtteknek pedig 50 ezer, míg a várandós anyáknak 75 ezer forintot ígért, derült ki az MTI beszámolójából.

Tett még más ígéreteket is , szerepelt ezek között: - a lakhatási támogatás országossá tétele, - a garantált minimumjövedelem, - béremelési politika, - az álláskeresési támogatás rendszerének visszaállítása - valamint a 90 ezer forintos minimálnyugdíj bevezetése is.

Százezreket fenyeget az időskori szegénység. Véleménye szerint a jövőben nagyobb problémát okozhat a tömeges munkanélküliség mellett még a nyugdíjak alacsony mértéke, ha így maradnak a a mostani szabályok . Az Aegon adatai alapján, jelenleg például egy millió munkavállaló dolgozik minimálbérre bejelentve, ez alapján majd csupán 30-50 ezer forint nyugdíjra számíthatnak. és még 15-20 évig ebből az alacsony összegből kellene megélniük.-írja a napi.hu.

A Párbeszéd társelnöke azt is hangsúlyozta, hogy egy új társadalmi, gazdasági berendezkedésnek lehet a kiindulópontja az alapjövedelem. Természetesen ez nem csodaszer a problémák megoldására, de lehetnek sok területen továbbgyűrűző hatásai. Véleménye szerint a szegénység és nélkülözés elleni fellépésnek is részese lehet, emellett pedig emelheti a ma alacsony béreket és nyugdíjakat, és pozitív hatásai lehetnek a bűnözés, az egészségügy, a munkaerőpiac területén is .

A cikknek még nincs vége, lapozz! Következő oldal
ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!