Figyelem Erre nagyon figyeljen oda!! Április 22-től Ezért ne hagyjon nyitva se ablakot, se ajtót, ha elmegy otthonról, vagy kimegy a...


Figyelem Erre nagyon figyeljen oda!! Április 22-től Ezért ne hagyjon nyitva se ablakot, se ajtót, ha elmegy otthonról, vagy kimegy a kertbe!!

Beköszöntött a kellemes meleg!A tavasz és a közelgő nyár egy része jellemzően a pihenésről szól. Ilyenkor sokan indulnak el otthonukból, hogy aki választott helyen töltsék el a nyári szabadságot. Készülődés során a ruhák és a napolaj mellé a fényképezőgép, a tablet, az e-book, az okostelefon, és egyre több és egyre drágább elektrotechnikai berendezés is bekerül a csomagba.

A nyaralás idején kellemetlen olyan telefont kapni, hogy a távollét alatt betörtek a lakásba, a házba, mint ahogy az is beárnyékolja a pihenést, amikor a strandról hazatérve azzal kell szembesülni, hogy a nyaralóban idegen járt,és elvitt néhány értékes tárgyat.A nyaralás kezdete előtt gondolni kell arra, hogy a lakás, a ház üresen fog állni! A betöréses lopás kockázata ebben az időszakban fokozottabb, de az alábbi néhány jó tanács betartása esetén ez csökkenthető!

Meg lehet kérni az utazás előtt egy rokont, barátot vagy szomszédot, aki időnként bemegy a lakásba, kiveszi a postaládából a leveleket, felhúzza a redőnyt, meglocsolja a virágokat, vagy este felkapcsolja a lámpát. Segítséget jelenthet egy időkapcsolóval vezérelt felgyulladó fény, amely előre beállított időpontokban azt az üzenetet közvetíti a külső szemlélőnek, nem üres a kiszemelt lakás, ház.

Érdemes nyaralás előtt lenyírni a sövényt, s ezáltal belátást engedni az utcáról, a szomszédok felől. Az illetéktelen behatolók nem szeretik, ha láthatóak. Indulás előtt fontos ellenőrizni a nyílászárókat, mert csukottnak látszik, de még nem biztos, hogy az is! Főleg a teraszajtókat, a tetőtéri ablakokat, pinceablakokat nem árt ilyenkor a szokásosnál alaposabban vagy akár többször is megnézni. Az ajtókra - ideértve a teraszajtókat is - célszerű legalább két biztonsági zárat szereltetni, vagy eleve több ponton záródó ajtót vásárolni. Meg kell győződni arról, hogy ezek tényleg bezárásra kerültek-e!

A betörők ugyanis nem nyaralnak: nekik júliusban és augusztusban akad a legtöbb dolguk. Évek óta a nyári szünidőben rámolják ki a legtöbb lakást, és még csak nem is kell nagyon megerőltetniük magukat.

Érdemes megfogadni

- Ne kürtöljük világgá, hogy nyaralni megyünk- Ne dicsekedjünk a Facebookon, mi minden van a lakásunkban- A nyaralás idejére vigyük át a pénzt és az ékszereket őrzött helyre- Ne hagyjunk még résnyire se nyitva ablakot- Kérjük meg a szomszédot vagy barátot, hogy időnként ürítse ki a postaládát, terítsen ki néhány ruhát a szárítókötélre, vagy kapcsolja fel egy-két órára a villanyt Reggel hattól kettőig

Pedig a rendőrség minden évben figyelmeztet: ajtót, ablakot zárjunk, értékeket ne hagyjunk a lakásban, és főleg ne verjük dobra, hogy elutazunk. A felderített betörések alapján készült statisztikákból kitűnik, hogy a tettesek az esetek hetven százalékában a reggel hat és délután két óra közötti napszakban lép akcióba, vagyis amikor a tulajdonosok és szomszédaik is munkában vannak. Sok a betörés éjnek idején is, akár úgy, hogy a tulajdonosok békésen alszanak. De a legtöbb tolvaj nem kockáztat feleslegesen, inkább akkor indul portyára, amikor biztos benne, hogy senkit sem talál otthon.

Meghívó a betörőnek

"Sajnos sokszor maguk a lakástulajdonosok jelentik be a közösségi oldalakon, hogy hosszabb időre elutaznak, sőt ugyanott fotókat is közzétesznek értéktárgyaikról. Olyan ez, mintha meghívót küldenének a betörőknek. Mindenkit arra figyelmeztetünk, hogy ne értesítse a fél világot, mikor megy szabadságra. Ne adjon tippeket arra vonatkozóan se, hol és milyen értéktárgyak vannak a lakásában, mert a betörők is regisztrálnak a közösségi oldalakon, és sok esetben onnan szerzik az ötleteket" - figyelmeztet, a Rendőrparancsnokság szóvivője. A legfontosabb szabály: alaposan körülnézni, mielőtt elindulunk otthonról, és minden ajtót, ablakot jól bezárni. A spájzon, fürdőszobán sem kell még résnyire sem nyitva hagyni az ablakot, mert az ügyes tolvaj már egy fej méretű nyíláson be tud jutni. "Az udvaron ne hagyjunk létrát, kerti bútort, olyan tárgyat, amelynek a segítségével a betörők felmászhatnak az ablakig. A villanyóra szekrényét zárjuk biztonságosan, hogy a behatoló ne tudja előre sötétségbe borítani a lakást és ezzel együtt az elektronikus riasztást is kiiktatni" - sorolja a teendőket a szóvivő.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!