Veszélyes étel a polcokon: haltól került kórházba egy vásárló! Botulizmus-mérgezést szenvedett egy 25 éves nő Ukrajnában. A nő közepesen súlyos...

Veszélyes étel a polcokon: haltól került kórházba egy vásárló!

Botulizmus-mérgezést szenvedett egy 25 éves nő Ukrajnában. A nő közepesen súlyos állapotban került a kórházba - írja a Kárpátinfo. A mér**zés előtt a nő szárított keszeget evett, melyet a melitopoli üzletben vásárolt.

Az orvosok azt javasolják, hogy az emberek zzárják ki étrendjükből azokat az ételeket, melyek potenciális veszélyt jelentenek, különösen a füstölt, szárított hal, füstölt húskészítmények, konzervek.

A botulizmus (a latin botulus, "kolbász" szóból) egy ritka, de veszélyes paralitikus (bénulásos) betegség. A Botulinum toxin nevű idegméreg okozza. A botulin a legmé**ezőbb ismert toxin. Blokkolja az idegrendszert, a légzési- és a mozgatóizmok bénulását okozza. Ritkán használatos, népies magyar elnevezése: kolbászmérgezés. Kórokozója, a Clostridium botulinum anaerob, neurotoxint termelő baktérium anyagcsereterméke, amelynek méreganyaga zöldségekben is előfordulhat.

Mivel a Clostridium botulinum a szervezetben csak igen kivételes esetekben képes szaporodni, s a betegséget kizárólag a toxin okozza, nincs értelme antibiotikumot adni. A cél az emésztőrendszerből még fel nem szívódott toxin eltávolítása; illetve a sejtekhez még nem kötődött méreg közömbösítése ellenszérummal. Mivel a botulinum toxin - a legtöbb bakteriális toxinhoz hasonlóan - hőérzékeny, a betegség az ételek megfelelő hőkezelésével megelőzhető (a toxinnal fertőzött étel egyszerű felmelegítése nem elég, több perces alapos főzés szükséges).[5]

A Botulizmusról (forrás : wikipedia.org)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!