Egy viszonylag új katicafaj jelent meg hazánkban kb 9 éve , mely veszélybe sodorhatja a nálunk élő katicafajokat, többek között a hétpettyes katicát...

Egy viszonylag új katicafaj jelent meg hazánkban kb 9 éve , mely veszélybe sodorhatja a nálunk élő katicafajokat, többek között a hétpettyes katicát is.

A hazánkba mesterségesen betelepített harlekinkatica nemcsak az embereknek okoz kellemetlenséget. A gyilkos katicát "vérkaticának" is hívják a szakemberek, ugyanis nagy veszélyt jelent a mi őshonos, hétpettyesünkre. A Távol-Keletről behurcolt faj rendkívül gyorsan szaporodik és iszonyatosan falánk ragadozó.

Sajnos a tapasztalatok alapján nagyon sok embernél váltottak ki már eddig asztmát, allergiát sőt, a katica egyfajta váladékot id kibocsát, melyet ha a szemünkbe dörzsülön kötőhártyagyulladást okozhat!Ha a bőrre kerül csalánkiütést kaphatnk tőle és akár vizenyő is képződhet a bőrünkön!Ezen kívül még még kellemetlen, apró "harapásokkal" is elboríthatják az ember bőrét.

A megoldás ellenük…biztos megoldás nivs, a rovarirtókkal nem is érdemes próbálkozni,a legjobb módszer, amit tehetünk ellenük, az az hogy felporszívózzuk őket és utána kidobjuk a porzsákot!

Így ír róla a wikipédia : A harlekinkatica, ázsiai katicabogár, sokszínű katicabogár, vagy keserűkatica[1] (Harmonia axyridis) a katicabogarak (Coccinellidae) családjába tartozó ragadozóbogár. Kelet-Ázsiában őshonos, sok színváltozatban fordul elő. Főként levéltetvekkel táplálkozik, csakúgy, mint a hazánkban őshonos és gyakori hétpettyes katica (Coccinella septempunctata) és kétpettyes katica (Adalia bipunctata).

Mivel nagyon falánk és hatékony ragadozó, a levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából először az USA-ba, majd több nyugat-európai országba behurcolták. Nemcsak falánk, de sokkal mozgékonyabb és agresszívabb is, mint az őshonos európai katicafajok, melyeket könnyűszerrel kiszorít élőhelyükről, ezért a harlekin ma már több gondot okoz, mint amennyi hasznot hajt. Magyarországon 2008 februárjában találták először, s mára igen elterjedt. A kétpettyes katicához hasonlóan a fák lombkoronájában él, ezért erre a fajra különösen nagy veszélyt jelent.

Forrás:https://hu.wikipedia.org

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!