Sütögetés az erkélyen: 20 ezertől 3 millióig terjedhet a bírság, ha nem tartod be a tűzgyújtási tilalmat!A hőség miatt szigorúak a szabályok, de...

Sütögetés az erkélyen: 20 ezertől 3 millióig terjedhet a bírság, ha nem tartod be a tűzgyújtási tilalmat!A hőség miatt szigorúak a szabályok, de azért lehet sütögetni. Nem mindegy azonban, hol és hogyan.Családi házasok kertesek figyelem! Mostantól felejtse el a grillpartyt az udvaron, kertben!! A katasztrófavédelem arra kér minden szabadban sütni-főzni vágyó embert, hogy a tilalom idejére tekintsenek el ettől a szándékuktól, a szabadtéri tüzek 99%-a ugyanis emberi mulasztásra, rosszabb esetben szándékosságra vezethető vissza. Ha valaki megsérti a tűzgyújtási tilalmat, az okozott kár megtérítésén felül még tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 20 ezer forinttól egészen 3 millió forintig terjedhet!A hőség következtében Magyarországon is magas az erdőtüzek kockázata, a nagy szárazságban az élő aljnövényzet is éghető állapotba kerül és a szeles időjárás miatt az erdőtüzek nagyon gyorsan koronatűzzé fejlődhetnek - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).Az elmúlt évtizedben a hasonló hőhullámok alatt hazánkban is egyre több 100 hektárnál (1 millió négyzetméternél) nagyobb területet érintő koronatűz keletkezett. Sajnos a magyarországi erdőtüzek 99 százaléka emberi mulasztás következménye. Mivel a tűz sokszor a szomszédos területekről terjed át az erdőre, mindenhol fontos az elővigyázatosság - hívja fel a figyelmet a NÉBIH.A jelenleg érvényben lévő országos tűzgyújtási tilalom értelmében tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon. Mégsem kell azonban reggeli kávé és meleg étel nélkül maradniuk az erdőben túrázóknak, hiszen - az erdőtörvény alapján - gáz égőfejet és zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszközt használhatnak, noha ezekkel is fokozott óvatossággal kell eljárniuk.A NÉBIH kéri a lakosságot, hogy lehetőleg a tilalommal nem érintett belterületi ingatlanokon se rakjanak tábortüzet ebben az időszakban, mert a felszálló izzó zsarátnokokat a szél több száz méterre repítheti, hamuvá változtatva a környékbeli erdőket.

Inkább részesítsék előnyben az elektromos grillsütőket, ha ez nem áll módjukban, akkor pedig minél kisebb tüzet gyújtsanak a kertjükben.

A szabadban dohányzók minden esetben használják a hamutartót, mert az eldobott cigarettacsikk percek alatt képes meggyújtani a kiszáradt aljnövényzetet.

Forrás : inforadio.hu

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!