Hovatovább senki sincs biztonságban az adathalászoktól, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a bankok ügyfelei után - ha más módon is - immár a...

Hovatovább senki sincs biztonságban az adathalászoktól, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a bankok ügyfelei után - ha más módon is - immár a véradók személyes adataihoz is megpróbáltak hozzáférni illetéktelenek - írja a keddi Magyar Idők.

Az utóbbi hetekben több bejelentés érkezett az Országos Vérellátó Szolgálathoz (OVSZ), miszerint a véradó állomások nevében illetéktelenek próbáltak meg adatokhoz hozzájutni adatvesztésre, adategyeztetésre való hivatkozással. Az OVSZ felhívja a figyelmet, hogy a donoradatok hiánytalanul rendelkezésére állnak, így sem adatgyűjtést, sem adategyeztetést nem folytat, a telefonos megkeresésektől pedig teljes mértékben elhatárolódik - írja a Magyar Idők.

Információbiztonsági szakemberek szerint az ad**halá**atnak ez a formája ma már viszonylag ritka, a kibertérben a felhasználók megtévesztésével elkövetett támadások játsszák a főszerepet, a csalók általában az internetezők adatait igyekeznek tömegesen megkaparintani - idézi a lap a Biztonságportált.Ad**halá**ok megpróbálnak hozzáférni vásárlók adataihoz

A közelmúltban megszaporodtak az ilyen jellegű kísérletek a magyarországi nagybankok ügyfelei ellen is, eddig négy pénzintézetet vettek célba - a Raiffeisen Bankot, a Budapest Bankot, az OTP-t, valamint az Erste Bankot. Ad*tha*á*z*k próbálkoztak hozzáférni vásárlók adataihoz nemrég a Facebookon indított ha**s nye*emény*át*kkal is, a Tesco nevével visszaélve.

Az év egyik legsúlyosabb ki**rtá**dása azonban a BKK-t érte, amelynek egyrészt feltörték az online jegyrendszerét és a közbringarendszerét, több ezer felhasználó adatait szerezve meg. Másrészt túlterheléses támadást indítottak az e-jegyrendszer ellen.

Az egyik számítógépes biztonsági megoldásokat kínáló cég, a Kaspersky Lab által az év elején készített kutatás szerint a kiberbűnözés minden évben milliárdos veszteséget okoz a felhasználóknak. Ezek a károk többek között személyes és pénzügyi adatok eltulajdonításából, illetve közvetlen pénzügyi csalásokból adódnak.

Forrás : Hirado.hu

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!