Hogyan szaporíthatjuk az orchideát? Praktikus tanácsok, ha neked is kedved támad kertészkedni! Az orchidea egy csodálatos virág, számtalan színben...

loading...

Hogyan szaporíthatjuk az orchideát? Praktikus tanácsok, ha neked is kedved támad kertészkedni!

Az orchidea egy csodálatos virág, számtalan színben beszerezhetjük, már szinte bármelyik virágüzletben kapható. Az ára azonban kissé borsos, ezért, ha valaki nagy orchidea rajongó, de nem engedheti meg magának, hogy minden hónapban egy új példányt vegyen, nyugodtan nekifoghat a szaporításnak.

Kedvenc orchideánkat mi magunk is szaporíthatjuk, így akár cserélgethetjük ismerőseinkkel a különböző színű szobanövényeket. Ha otthon túl sok a fehér orchidea, cseréljük el barátnőnkkel. Olcsó, és egyszerű megoldás.

Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan szaporíthatjuk az orchideánkat.

1. Válasszuk le az új hajtást az anyanövényről, és ültessük át egy másik edénybe.

Nagyon fontos, hogy megfelelő földbe ültestessük. Vásároljunk direkt az orchideák számára előállított, tápanyagokban gazdag földet. Figyeljünk oda arra, hogy a speciális ochidea-komposzt 1 cm körüli darabkákból álljon, ne legyen sokkal kisebb, se nagyobb.

Az ültetőközeg legyen mindig enyhén nedves, de ne túl vizes. Az orchideának páradús közegre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön. Ha a növény nem érzi jól magát, akkor az leghamarabb a levelein fog meglátszani, elsárgulnak, vagy elsorvadnak.

Ezt már olvastad? Ezzel a módszerrel újraélesztheted az orchideáidat. Garantált, hogy tömve lesznek virággal!

2. Fontos az is, hogy az új egyedek megfelelően gyökerezzenek.

- az orchideák csak az átlátszó falú ültetőedényeket szeretik, ne ültessük soha sötét cserépbe őket;

- lyukasszuk ki mindig az átlátszó műanyag cserép alját, hogy megfelelő legyen a vízelvezetés;

- helyezzük a növényt az edény közepébe, olyan mélységre, hogy az alsó levelei pont az edény szájáig érjenek;

- néhány gyökeret is hagyhatunk, hogy kibújjon a felszínen az ültetőközegből;

- nyomkodjuk meg enyhén az orchidea-komposztot, de ne túlságosan, mert különben megsérülhetnek a gyökerek.

Az új növényként 2-3 naponta öntözzük, picit gyakrabban kell, mint egy felnőtt orchideát. Ha meglátjuk, hogy kezd új leveleket engedni, akkor azt jelenti, hogy megfogant, és fejlődésnek indult, vagyis ugyanúgy kell öntözni, mint egy felnőtt növényt.

Az orchidea szaporításához két fontos dolgot kell betartsunk: azt hogy megfelelő legyen az ültetőföld, és hogy ne sérüljön a hajtás, amikor eltávolítjuk az anyanövényről.

Forrás: twice.hu

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!