Gyorsabb, átláthatóbb, biztonságabb, olcsóbb lesz az e-recepteknek köszönhetően az egészségügy, és az sem elhanyagolható, hogy csökkennek az...

Gyorsabb, átláthatóbb, biztonságabb, olcsóbb lesz az e-recepteknek köszönhetően az egészségügy, és az sem elhanyagolható, hogy csökkennek az adminisztrációs terhek is - derült ki a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

November 1-től megkönnyíti az e-személyivel rendelkező betegek életét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér bevezetése, amelynek egyik modulja az elavult, papír alapú recepteket leváltó e-recept. Ha a páciens nem rendelkezik e-személyivel, akkor sincs ok az aggodalomra: a hagyományos személyi igazolvány és a TAJ kártya együtt elég az elektronikus receptek kiváltásához.

Az új rendszer egyik előnye, hogy a recepteket nem lehet elrontani. Eddig, ha valami hibádzott a recepttel, például nem volt megfelelő a jogcím, vagy lemaradt a bélyegző, akkor a betegnek vissza kellett menni az orvoshoz, hogy kijavítsa, de ezentúl erre nem lesz szükség.

Vége a trükközésnek

Az e-recept azonban nemcsak a páciensek, hanem az orvosok életét is megkönnyíti, uggynais egy évre visszamenőleg vissza lehet nézni, hogy ki mit váltott ki, illetve az orvos is tudja ellenőrizni, hogy a beteg kiváltotta-e a gyógyszereket. Egy receptet bármelyik patikában ki lehet majd váltani, azonban ha orvos két doboz gyógyszert írt fel, azt nem lehet egymás után többször kiváltani, tehát a páciens pontosan azt a mennyiségű gyógyszert kapja meg, amit a kezelőorvosa felírt neki.

Ha másnak szeretnénk gyógyszert kiváltani, az sem bonyolítja meg az új helyzetet, mindössze egy úgynevezett kiváltási igazolásra lesz szükség, illetve egyéni esetekben a háziorvos dönthet amellett is, hogy papír alapú vényt ad.

Vartus Gergely, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér miniszteri biztosa elmondta, hogy november 1-jétől nemcsak a recepteket lehet majd elektronikusan kezelni, hanem a leletek, a kórelőzmények, tehát tulajdonképpen egy elektronikus profil készül minden páciensnek, ami azért is pozitív, mert így látható például, hogy a betegnek milyen gyógyszerérzékenysége, allergiája van, de az orvos számára hozzáférhető lesz a páciens teljes kórtörténete és a gyógyszerezési folyamata is.

A cikknek még nincs vége, lapozz! Következő oldal
ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!