A szívinfarktus veszélyes, ám jól kezelhető állapot - abban az esetben, ha a beteg időben orvosi ellátásban részesül. A szívroham (ez a szívinfarktus...


A szívinfarktus veszélyes, ám jól kezelhető állapot - abban az esetben, ha a beteg időben orvosi ellátásban részesül. A szívroham (ez a szívinfarktus magyar neve) a szívizmok elégtelen vérellátásának következménye, oka nagyon gyakran egy olyan vérrög kialakulása, amely elzárja az egyik szívkoszorúeret. Az interneten számos "jó tanácsot" találunk arra az esetre, ha szívroham gyanúja áll fenn. Ezek nagy része ártalmatlan butaság, egészen addig, míg nem késleltetik a szakszerű ellátást. Íme pár egyszerű trükk, ami semmit nem ér, viszont ha ezekkel próbálkozunk, ahelyett, hogy a mentőket tárcsáznánk, a saját túlélési esélyeinket csökkentjük:

A cayenne-bors egyfajta erős paprika. Fűszerezésre kitűnő, nem túlzottan csípős, a szívrohamot azonban semmilyen módon nem befolyásolja.

Ha ilyen egyszerű lenne... De ez a tanács legalább nem veszélyes.

Mindegy, hogy fekszik vagy ül a beteg (helyezkedjen el úgy, ahogy kényelmesebb), a lényeg az, hogy jöjjön a mentő.

Előbb a mentő, az aszpirin pedig nyugodtan el is maradhat. Ugyan hatóanyaga, az acetil-szalicilsav gátolja a vérlemezkék összetapadását, már kialakult érelzáródásnál ez a hatás már nem elégséges. A vegyület megelőzésre (pontosabban: kockázatcsökkentésre) jó, kezelésre nem.

Szívroham, infarktus esetén életmentő lehet a bázikus gyorssegély! Mégis, csak a legritkább esetekben alkalmazzák, mivel gyakorlatilag senki sem tud róla. Egy fél liter tiszta víz már magában roppant segítséget jelenthet! A bázikus elsősegély a következőkből áll: bázikus ital, bázikus bedörzsölés, aztán nagy felületen bázikus borogatás. Az intenzív orvoslás területén még mindig - vagy újra? - alkalmazzák elsősegélyként a bázikus infúziót.

Mielőtt még a mentő a helyszínre érne, fogjunk szélsebesen egy pohár vizet, tegyünk bele egy teáskanál szódabikarbónát, vagy bázikus sót, és azonnal itassuk meg a beteggel. Aztán vetkőztessük le, és dörzsöljük át a testét egy ugyanolyan adag bázikus oldattal, amilyent az imént megivott.

Készítsünk elő még egy edényt két liter testmeleg vízzel, amelybe egész evőkanál nátront, vagy bázikus sót keverünk. Áztassunk bele egy nagyobb textilt, mondjuk egy törülközőt. Csavarjuk jól ki, majd borítsuk be vele a beteg mellkasát, aztán takargassuk be jó melegen. (forrás)

Hát persze. Kínozzuk a szerencsétlen beteget, attól jobban lesz. A lúgosítás (ez esetben is) teljesen értelmetlen, a dögönyözés, borogatás pedig ilyen esetben inkább embertelen. A szódabikarbóna infúzió valóban létező kezelési eszköz, de nem infarktus sürgősségi ellátásában, hanem acidózis vagy hiperkalémia esetén.

Az indiai gyógyászatban a mudrákat (szimbolikus kéztartások) használják az energetikai, fizikai és pszichikai egyensúly megteremtésére, így serkentik a testben zajló öngyógyító folyamatokat. Szívpanaszok esetén az Apan-Vayu-Mudra rendszeres gyakorlása javasolt. Ezt az ujjtartás életmentőnek is nevezik, szívroham esetén gyors elsősegélyt jelent. Így csináld: mutatóujjadat hajlítsd be, érintsd meg vele a hüvelykujj tövét. Eközben középső és gyűrűs ujjad hegyét érintsd össze a hüvelykujjéval. A kisujjad nyújtsd ki, tartsd lazán. Végezd mindkét kezeddel egyszerre. (forrás)

Csak abban az esetben javasolható, ha az ujjtartás nem akadályozza meg a mentők tárcsázását. Természetesen nem jelent gyors elsősegélyt szívinfarktus esetén.

Egy átlagos ember, segítség nélkül körülbelül 10 másodperc után eszméletét veszti, ha szívrohama van. Aki az alábbi módszert alkalmazza, az nem fog elájulni. Annyit kell tenned, hogy minél sűrűbben nagy levegőt veszel, és minden levegővétel között egy hosszút köhögsz. Olyan erőset, amilyet csak tudsz! (Mintha kaparná valami a torkodat, és azt akarnád felkrákogni!) Ezzel a módszerrel eszméleténél maradhat az, akinek szívrohama van, ugyanis a nagy sóhajtások elegendő oxigént juttatnak a tüdőbe, a köhögés pedig összepréseli a szívet, és így nem áll le a keringés. Segít abban is, hogy helyreálljon a helyes szívritmus. (forrás)

A betegek köhögtetését valóban alkalmazzák bizonyos esetekben, de csak EKG-s kontroll mellett. Házi módszerként inkább veszélyes, mint hasznos.

A sok sületlenség helyett érdemes tájékozódni arról, mik a szívinfarktus jellemző tünetei, s ha ezek fennállnak, haladéktalanul értesítsük a mentőket!

Forrás: kodpiszkalo.blog.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!