Ha ezt a dalt meghallod.... Elhunyt Joszif Kobzon,a szovjet-orosz esztrádzene koronázatlan királya, akit a magyarok is jól ismerhettek. Az énekes 80...

Ha ezt a dalt meghallod....

Elhunyt Joszif Kobzon,a szovjet-orosz esztrádzene koronázatlan királya, akit a magyarok is jól ismerhettek. Az énekes 80 esztendős volt.

Kobzon, aki zsidó szülőktől az ukrajnai Donyec-bányavidéken született, és fiatal korától parókát visel, 1959-ben kezdte csaknem hat évtizeden átívelő zenei karrierjét - írja a Blikk.

A hatvanas években fellépett a magyar táncdalfesztiválokon és több magyar slágert még idős korában is fejből el tudott énekelni. A bariton, aki a zenepedagógia mellett marxista-leninista egyetemet végzett, a szovjet intervenció éveiben kilencszer adott koncertet a katonáknak Afganisztánban, és az állami ünnepek moszkvai televíziós gálakoncertjeinek megkerülhetetlen szereplőjévé vált. Korábbi szokásához hűen 2016-ban fellépett az orosz légierő szíriai Hmejmímben működő bázisán. Kobzon még 1989-ben lett a szovjet törvényhozás népi küldötte, az első orosz elnök, Borisz Jelcin alatt azonban nem termett számára politikai babér, és csak 1997-ben lett ismét honatya, egyéni választókörzetben. Joszif Kobzon 2007-ben az Állami Duma (alsóház) külügyi bizottságának alelnökeként, helyettesével, Alekszandr Tyagunovval együtt a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét kapta azért a fontos szerepért, amelyet a sárospataki kötetek visszaadásának parlamenti elfogadtatásában játszott.

A művész csaknem 13 éven át harcolt rákbetegsége ellen, élete utolsó két hónapjában kétszer került kórházba. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön részvétét fejezte ki az elhunyt hozzátartozóinak.

Forrás: blikkruzs.blikk.hu

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!