Köhögés. Magas láz. Mellkasi fájdalom. Influenzaszerű tünetek. - Ha nyáron ezeket a tüneteket tapasztalod nagyon súlyos betegségre utalhat!...

Köhögés. Magas láz. Mellkasi fájdalom. Influenzaszerű tünetek. - Ha nyáron ezeket a tüneteket tapasztalod nagyon súlyos betegségre utalhat! Mindenképpen tudj róla!Ha lakásodban klímaberendezés van, különösen fontos, hogy azt megfelelően karbantartsd. A légkondicionálóban olyan kórokozó is megtelepedhet, mely szélsőséges esetben halált okozhat.

A fertőzéseknek klinikailag és epidemiológiailag két formája van: az atípusos legionella pneumónia (legionárius betegség) és a Pontiac-láz (amely nem jár tüdő érintettséggel). A betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák, emberről emberre történő terjedése nem bizonyított. Mindaddig nem jelent veszélyt számunkra, amíg a tüdőbe nem jut. Ha porlasztott formában belélegezzük, a léghólyagocskákig jutva atípusos tüdőgyulladást okozhat.Egészséges szervezetnél antibiotikum-kúrával sikeresen gyógyítják a légiós betegséget. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az első tünetek jelentkezésekor orvoshoz fordulj.


Megisszuk, fürdünk benne, mégsem betegszüszünk meg. Ha azonban a vízpermetet belélegezzük, akár bele is halhatunk a Legionella baktérium által okozott kórba. Mi mindent érdemes tudni a legionellózisról? A Legionella vízszerető baktérium, mindenhol előfordul ahol pangó meleg víz van. A kórokozó megtalálható a háztartási melegvíz-rendszerek 90 százalékában, akár a zuhanyzófejben is. Lehetséges fertőző források a szökőkutak, a klímaberendezések, a hűtőtornyok, a párásító berendezések, a pezsgőfürdők, az akvárium, a kerti locsoló és a spriccflaskák. A Legionella baktérium A Legionellák nemzetségének több mint 30 faját ismerjük, de a klinikai fertőzések java részét (90 százalék) a L. pneumophila okozza.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!