Viharok, forróság, erdőtüzek - nagyjából ezt várják a nyárra a meteorológusok az egyik időjárási portál szerint. Kegyetlen hőség lesz...

loading...

Viharok, forróság, erdőtüzek - nagyjából ezt várják a nyárra a meteorológusok az egyik időjárási portál szerint. Kegyetlen hőség lesz nálunk / Illusztráció: Northfoto

Viharok, forróság, erdőtüzek - nagyjából ezt várják a nyárra a meteorológusok az egyik időjárási portál szerint.

Az Accuweather egy térképet is közzétett:

","ust_plugin":"blikk","post_url_src":"https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https://www.facebook.com/blikkeletmod/posts/10154452912455703&width=500"}}" data-run-module-isrun="1">

A cikkük szerint az idei nyáron Európa nagy részén hosszan tartó hőségre és veszélyes hőség hullámokra kell számítani. Jellemzően Dél- és kelet Európában - Magyarországon is - várható iszonyatos hőség. Nagy-Britanniát és Írországot azonban elkerüli a kánikula.

A Magyarországra is vonatkozó valószínűségi előrejelzés:

Olaszországban és a Balkánon hosszú, forró nyár ígérkezik és különösen júliusban, illetve augusztusban veszélyes hőséghullámok lehetnek. Legalább egyszer lehet számítai egy hétig tartó ilyen extrém forró időszakra. Az átlaghőmérséklet 32 fok körül lesz a nyár folyamán. A hőséghullámok idején azonban a melegrekordok is megdőlhetnek - mondta Alan Reppert, a AccuWeather vezető meteorológusa.

A régióban a nyáron a másik komoly problémát a szmog és ezzel a levegő minőségének romlása okozza majd. Nagy lesz az aszály lehetőségének kockázata is, a nyári hónapokban valószínűleg igen kevés csapadék lesz Dél- és Kelet Európában.

Nyugatabbra:

Franciaország, Németország és Lengyelország területén azonban időnként lecsapó, erős viharok várhatóak. ezeken a területeken átlagos nyári hőmérséklet várható, nem lesz tartós hőség és gyakrabban lehet majd csapadékra számítani. A hátulütője, hogy lokálisan kialakulhatnak komoly jégesők és nagyon erős szélviharok is, főleg a nyári délutánokon és kora estéken.

Legnagyobb valószínűséggel Németország déli részén, Csehország nyugati részén és Lengyelország nyugati részén lehet majd zivatarokra is számítani. Megnő az esetleges villámárvizek kockázata is ezeken a helyeken.

A szezon végén Nyugat- és Közép Európában is lehet egy ideig komolyabb hőség.

Forrás: www.blikk.hu

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!