Módosították a Büntető Törvénykönyvet! Végre mindenki megvédheti magát, akihez betörnek vagy az utcán rátámadnak!! Végre nálunk is bevezették a jgoos...


Módosították a Büntető Törvénykönyvet! Végre mindenki megvédheti magát, akihez betörnek vagy az utcán rátámadnak!! Végre nálunk is bevezették a jgoos önvédelem fogalmát!!! Így változott a BTK >>>>

FIGYELEM! VÉGRE MEGVÉDHETI MAGÁT, AKIHEZ BETÖRNEK VAGY AZ UTCÁN BÁNTALMAZZÁK!! NAGYOT VÁLTOZOTT A BÜNTETŐ TÖRVÉNYKÖNYV! VÉGRE NÁLUNK IS VAN JOGOS ÖNVÉDELEM! ITT TÁJÉKOZÓHAT A RÉSZLETEKRŐL! FONTOS!!!

Ha megt**adnak bennünket akár saját lakásunkban, vagy akár éjjel az utcán, jogunk van ahhoz, hogy megvédjük magunkat. A korábbi gyakorlat szerint, legtöbbször a megtá**dottakat ítélték el, azzal az indokkal, hogy nem volt arányos a védekezésük a t**adással szemben. Szerencsére pár évvel ezelőtt változtattak a jogszabályon, s ezzel több lehetőségünk van a védekezésre, amit már a bírósági ítéletek is tükröznek.

Nemrégiben elég nagy port kavart fel, hogy a kúria felmentő ítéletet hozott H. Patrik ügyében, aki éjszaka leszúrta tám**óját az utcán. Jogos védelemnek tudták be. Mivel a fiatalembert éjszaka ért személye ellen irányuló jogtalan tá**dás, minden joga megvolt ahhoz, hogy ne legyen tekintettel tá**dója életére. Azóta már olyan ügyről is tudunk, hogy valaki jogos önvédelemből cselekedett és ügyészség megszüntette ellene a nyomozást, tehát nem került a vádlottak padjára.

Egy családapa január elején a családját és önmagát védte az éjszaka közepén hozzájuk betörő négy bűnözővel szemben. A budapesti lakásba négyen hatoltak be, az egyikük álarcot viselt és késsel t**adott a családfőre, aki egy keze ügyébe került fejszével fejbe vágta a tá**dót. Az ügyészség jogos önvédelemre hivatkozva nem emelt vádat ellene. A Fővárosi Főügyészség szüntette meg azt a nyomozást is, amelyben egy nőt bántalmazott részegen a férje, VIII. kerületi lakásukban, s ő egy üveggel bírta jobb belátásra a férjét, aki az esés következtében életveszélyesen megsérült. A nő cselekedete jogos önvédelem volt.

Az új törvények értelmében vannak olyan esetek, amelyeket úgy kell megítélni, mintha a tám**ó ölni szándékozna. Tehát nincs már szó arányos védekezésről, amennyiben éjszaka fe**verrel vagy csoportosan tá**dnak ránk, vagy hatolnak be otthonunkba. Ilyen esetekben nem kell tekintettel lennünk a tá**dó életére, minden eszköz megengedett ha az életünket védjük.

A római jog így vélekedik a 12 táblás törvény szerint: "ha éjszaka követ el valaki tolvajlást, ha a tulajdonos az illetőt megöli, tekintessék joggal megöltnek"

A jogos önvédelemről ezt mondja a Büntető törvénykönyv:

Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan tá**dás elhárításához szükséges.

A jogtalan tá**dást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha azt személy ellen, éjjel vagy f*g**eresen vagy felfe**ve*kezve vagy csoportosan követik el.

Ha az a lakásba éjjel vagy f**yv**esen vagy fel**g**erkezve, vagy csoportosan történő jogtalan behatolás, vagy ha az a lakáshoz tartozó bekerített helyre fe**veresen történő jogtalan behatolás.

Nem büntethető az a személy, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl.

A megt***dott személy nem köteles kitérni a jogtalan tá**dás elől.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!