Sziasztok! Lassan idén is megjelennek a darazsak, gigantikus fészkeikkel! Megkérek mindenkit, figyelmesen olvassa el ezt a pár sort!ÉLETEKET...

Sziasztok!

Lassan idén is megjelennek a darazsak, gigantikus fészkeikkel!

Megkérek mindenkit, figyelmesen olvassa el ezt a pár sort!ÉLETEKET MENTHET!

A tavasz beköszöntével az áttelelt darázs királynő egyedül kezdi el fészkét építeni!Ami nádból, növényi anyagokból készül!Szép lassan lerakja a több száz petéjét, ami másfél hónap múlva kikel, és már is meg van kezdésnek a több száz harcba fogható fekete alapon, sárga csíkos kis darázs!Onnantól az anya NAPI több száz petét rak le, így az egyre növekvő fészek több ezer fullánkossal bővül, akik annyit szúrnak amennyit nem szégyellnek!Ők nem halnak bele a szúrásba, mivel nem szakad ki a fullánkjuk mind a méheknek, akik csak egyszer szúrnak és belehalnak!

Fészküket: földbe, fa odvába, kéménybe,�nybe, padlásra, garázsba kidobott ruhás zsákokba, fa, szalma, széna rakásba, szellőző rendszerekbe, szigetelésekbe, Födémekbe építik!Amivel többnyire életveszélyt idéznek elő!Mivel ők folyamatosan rágnak, bővítik fészkeiket, így gyorsan átlyukasszák pl a födémeket, majd be tódulnak a házba, nem nézve hogy gyerek, férfi nő, ők veszélyben érzik magukat így támadnak!Tavaly 5 családot kellett kilakoltatni, idén idáig egyet, illetve egy kórházi csecsemő osztályt!

Előjelei annak hogy darázsfészkünk lehet a ház falai között: kaparászó hangok ( mintha egerünk lenne)Doromboló hang a falak közülMivel a fészek belhőmérséglete eléri a 30-35 fokot, így párakibocsájtása van!Olyan folt jelenik meg a plafonon, általában a sarkoktól 1-2 m re mintha beázásunk lenne!Sokszor penészes a folt!Ha kívűről azt látjuk hogy madárdeszkáknál 5-6 darázs lézeng egy adott helyen akkor tuti hogy a fészek a plafonban van!

SZIGORÚAN TILOS:Magán akciózni!

Púrhaboznidarázsirtó szprévelSzilikonozniLáng szórózniBb gázt beengedni a lyukonDisznó perzselőzniÉs az ángyom térdkalácsa tudja hogy még mit tud ajánlani a vérprofi szomszéd Mari néni meg Pista bácsi!Jaaaa, és attól hogy a kijáratot bedugjuk bármivel is, ők nem fognak megfulladni!Ezek a darazsakat fel idegesíti, veszélyben érzik magukat és a több ezres fekete sereg egyszerre támad!

Ilyenkor SZAKEMBERT kell hívni!

112105MéhészegyesületBoros Tibor: 06 70 707 9811

Nagyon fontos!!!!!

A tűzoltók az új jogszabályok szerint nem vonulnak fullánkosokhoz mivel nem méhész szakemberek!Ha KÖZVETLEN életveszély van, ( nem tudunk kimenekülni a darazsak közül ) abban az esetben mennek ki kimenekíteni a lakót, lakókat!Majd értesítik a szakembert!

Mindenkit kérek vegyük komolyan mert nem vicc!

Mindenkitől kérek egy megosztást! ÉLETEKET menthet, ha tudjuk mihez tartsuk magunkat!

társas redősszárnyú-darazsak vagy valódi darazsak (Vespidae) a hártyásszárnyúak rendjének egyik családja. A hétköznapi értelemben vett darazsak néven rendszerint az ebbe a családba tartozó fajokat értjük. Néhány centiméteres, általában sárga-fekete csíkokkal mintázott rovarok. Legtöbbjük társas állat, kolóniáik fajonként a társas viselkedés és életmód kialakulásának különböző fázisait mutatják. Fullánkjuk és mérgük van. Közeli rokonai a méheknek, a többi fullánkossal együtt a hangyáknak is. Fészkeiket faodvakban, földi lyukakban, vagy akár épületekben, azok padlás- illetve mennyezeti részében építik.

A kolóniában egy királynő és sok (akár több ezer) dolgozó lakik. A darázscsalád igen mozgalmas életet él napközben, de szürkületkor behúzódnak a fészekbe, és ott éjszakáznak. Az embert is megtámadhatják, ha veszélyeztetve érzik magukat. Ha megpróbáljuk elkergetni; hadonászunk, csak rontunk a helyzeten. A fészkek sejtek sorozatából állnak, és mindegyik sejtbe egy-egy petét rak le. A lárvák másfél hónap alatt nőnek munkára, harcra kész dolgozókká. A darazsak nem "csípnek", hanem szúrásukkal, fullánkjukon keresztül juttatják a méreganyagot áldozatukba, így az emberbe is. A szúrás során bejutott méreganyag bekerül a kötőszövetbe, és gyulladást okoz. A méreganyag legnagyobb részét acetilkolin, valamint alacsony (hisztamin, dopamin, szerotonin, kinin, noradrenalin), továbbá nagy molekulatömegű anyagok, így enzimek (kolineszteráz, foszfolipáz-A és -B, hialuronidáz, proteáz) és poliszacharidok alkotják.

Forrás: www.facebook.com

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!