A párnak már csak egyetlen kívánsága lenne: fiuk otthon halhasson meg. A kórház azonban megtagadta kérésüket. Születése...

A párnak már csak egyetlen kívánsága lenne: fiuk otthon halhasson meg. A kórház azonban megtagadta kérésüket.

Születése pillanatától halálra volt ítélve a most tíz hónapos Charlie Grand: a brit kisfiú ugyanis egy olyan ritka genetikai betegséggel jött világra, melynek köszönhetően sem az izomzata, sem az agya nem fejlődött ki rendesen - így szülei tudták, eljön az a nap, amikor el kell búcsúzniuk szeretett gyermekütől. Ennek ellenére úgy érzik, az intézmény, amelynek a segítő kezet kéne nyújtania, cserbenhagyta őket.

A pici szülei, Connie Yates és Chris Gard u ugyanis jó ideje küzdöttek azért, hogy a lehető legtovább tartsák életben az orvosok a kicsit, hogy elszállíthassák egy amerikai kísérleti kezelésre. A szakemberek azonban azzal érveltek: a csecsemő állapota csak rosszabb lesz, ámítás lenne bármilyen kezelésben is hinni, és az élete meghosszabbításával csak a szenvedését növelik. Csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bírósága döntést hozott az ügyben, melyben a dokikat támogatják: a kis Charlie-t le kell kapcsolni az őt életben tartó gépekről. A londoni Great Ormond Street Kórház ennek ellenére úgy határozott: ad még pár napot a szülőknek, hogy elbúcsúzhassanak gyermeküktől.

Connie és Chris azonban azt szeretné, ha már nem tarthatják életben a kis Charlie-t, legalább vihessék haza meghalni. Ebbe azonban az intézmény vezetése nem ment bele.

"Le szeretnénk otthon fürdetni, belefektetni a babaágyba, amiben még sosem alhatott, de mindezt megtagadták tőlünk. Tudjuk, mikor fog a fiunk meghalni, de nem lehet beleszólásunk, miként fog ez megtörténni. Nem engedték meg, hogy eldönthessük, Charlie éljen-e, és most azt sem endedik, hogy eldönthessük, mikor és hogy haljon meg. Minket is - de legfőképpen Charlie-t - cserben hagyták" - mondták megtörten Facebook-oldalukra feltett videóüzenetükben a haldokló baba szülei.

"Charlie úgy fog meghalni, hogy tudni fogja, ezrek szerették" - tették hozzá, arra utalva, hogy noha a kórház irányából többször ellenállásba ütköztek, a közösség mindig is támogatta őket. Az interneten 1,4 millió font gyűlt össze a baba kezelésének költségeire.

Hogy miért tagadta meg a kórház a szülők utolsó kívánságát? Az intézmény a Daily Mailnek csupán annyit nyilatkozott, konkrét pácienseket érintő eseteket - mint ez is - eddig sem kommentáltak, és ezután sem fognak. Az édesapa azonban úgy fogalmazott: szülői jogaiktól fosztották meg őket. Még a hospice-házra is nemet mondtak.

Mit tehetnek most a szülők? Igyekeznek az utolsó pillanatig a kis Charlie mellett maradni, és a lehető legtöbb élményt és emléket gyűjteni...

Forrás: www.borsonline.hu

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!