Egy kisbaba születését követő első évben a legtöbb édesanya számára az átvirrasztott éjszakák, a kevés, vagy gyakran megszakított alvás jelenti a...

Egy kisbaba születését követő első évben a legtöbb édesanya számára az átvirrasztott éjszakák, a kevés, vagy gyakran megszakított alvás jelenti a legnagyobb problémát. Valóban csak a szerencsén múlik, hogy jó alvó lesz-e egy baba? Dr. Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeutát kérdeztem:

Mit is jelent, hogy jó alvó egy baba, hány órát alszik egy nap, mikor alussza át az éjszakát, azaz melyik életszakaszban mi számít "átlagosnak", természetesnek?

Egy újszülött érkezése jó pár hónapra felborítja a család egyensúlyát. Hogy mikorra sikerül egy új egyensúlyi állapotot kialakítani,az nagymértékben függ attól, hogy a baba mikor alussza át végre az éjszakát. Az első 3 hónapban teljesen természetes, ha ez még nem így van és éjszaka is szoptatni, vagy etetni kell a gyereket.

A csecsemők idegrendszere kb. 3 hónapos kor után kezd megérni annyira, hogy elvárható legyen, hogy éjszaka huzamosabb időt átaludjanak. Eleinte elégedjünk meg a 6 órával. DE: tudni kell azt, hogy a baba és a mama idegrendszere egy láthatatlan köteléken keresztül még szimbiózisban van, ha az anya aktív, erre a baba idegrendszere is aktivitással reagál. Ha azt szeretnénk, hogy pl. este 10-től mielőbb 6 órát egyben átaludjon a gyerekünk, feküdjünk le mi is mielőbb. A családi inger-környezetnek a lecsendesedésről, az éjszakai nyugalomról kell szólni.

Sok tanácsot és ötletet olvashatunk az Interneten arról, hogyan javíthatunk a baba alvásán, hogyan szoktassuk hozzá az éjszaka átalvásához. Vannak egészen meredek ötletek is, de a "hagyd sírni" is egészen gyakran felmerül. Ön szerint mi a leghatékonyabb szülői magatartás, hogyan taníthatjuk meg jó aludni gyermekünket?

A babák idegrendszere genetikailag úgy van huzalozva, hogy megtanulja az éjszakák es nappalok váltakozását és azt a rendet, hogy este nyugovóra térünk, éjjel alszunk, reggel megkezdjük az aktivitást, mozgunk, táplálkozunk stb.Hogy ezt mielőbb megtanulja, már magzat korban segíthetjük azzal, hogy kismamaként mi magunk is tartunk egy természetes napirendet: esti lecsendesedés után mindig kb. ugyanabban az időben fekszünk le aludni és hagyjuk, hogy 5-6 alvásciklus után (7,5-9 óra) magunktól ébredjünk, majd mielőbb felkeljünk. Ha a baba a hasunkban ezt szokta meg, hamarabb ráérez erre a rendre születése után is.

Idegrendszerünkben biológiai óra van, ami egyrészt az eseményeknek a Nap járásához viszonyított pontos idejét (hány óra, hány perc) másrészt az események egymás után következő rendjét figyeli es készül fel rá. Ezért nagyon fontos már csecsemőkortól egy napirend kialakítása, mert így a gyerek szervezete fel tud készülni a történésekre, ezek kiszámíthatósága biztonságérzést ad a babának. A csecsemőgondozásban nagyon fontos, hogy a teendőket lehetőleg mindig ugyanabban a sorrendben végezzük (pl. pelenkázás-szoptatás-böfiztetés-altatás), mert a gyerek idegrendszere a dolgok egymásutániságát tanulja meg leghamarabb. Ha tudja, hogy mi után mi fog következni, számít rá, várni fogja, és a világot egy kiszámítható, ezáltal biztonságos helyként fogja megismerni. Tudni fogja így azt is, hogy mikor következik az alvás és könnyen álomba merül.

Mindezekből kiderül, hogy én inkább a tudatos építkezés híve vagyok, azt tanítom, hogy kezdettől - mar magzatkortól kezdve - úgy alakítsuk a körülményeket, a szokásokat, hogy annak egyenes következménye legyen, hogy a baba jól alszik.

Persze sokan keresnek fel rosszul alvó kis és nagy gyerekekkel, ilyenkor mint egy detektiv, kinyomozom, hogy kinél mi minden vezethetett a rossz alváshoz és megtanítom, hogy min és hogyan változtasson.

Vannak-e olyan gyakorlati "trükkök", szabályok, amit érdemes betartani, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk jól aludjon?

Kezdettől fogva nagyon figyeljünk oda a következő alapelvekre:

  • Minimális fény

Éjszaka a természetben sötét van. Törekedjünk mi is arra, hogy a lehető legsötétebb legyen a szobában és a baba körüli teendőket is lehetőleg minimális fény mellett lássuk el.

2. Minimális aktivitás

Éjszaka mindent a lehető legegyszerűbben, minimális aktivitással végezzünk. Ha nem muszáj, ne tegyük tisztába a gyereket, ne énekeljünk, inkább csak susogjunk az altatáskor, ne ringassuk,inkább csak simogassuk, vagy a hátát paskolgassuk

3. Gyors reakció

Lehetőleg gyorsan reagáljuk a baba jelzéseire, hogy ne élénküljön föl túlságosan és tanulja meg ő is mielőbb, hogy éjszaka nincs helye az aktivitásnak.

5. Alvási rituálé

Alakítsunk ki mielőbb a nap utolsó 1 órájára egy esti alvási rituálét,ami nap mint nap ugyanúgy, ugyanakkor, ugyanabban a sorrendben ismétlődik. A természetben ez az alkonyat ideje, amikor elsötétül az ég, ami hormonálisan az idegrendszert átkapcsolja az éjszakás műszakra.

Gyakran felmerül az együtt, vagy külön alvás kérdése? Jó, ha a kezdetektől egyedül, külön szobában alszik a baba, vagy ennek csak később jön el az ideje?

Alapvetően semmi kifogásom nincs az együttalvás ellen, de ha együttalvás akkor nem ágy, hanem matrac a földön, hisz erről nem lehet leesni és ezért a szülők sokkal nyugodtabban alszanak, nincs bennük egy éber őrszem,aki alvás közben állandóan arra figyel, hogy le ne essen a gyerek. De tudjunk róla, hogy a gyerekek jellemzően annyit mozognak álmukban, hogy szinte söprik ki a szülőket az ágyból. Szerintem az a legjobb, ha mély-kocsiban kezdjük altatni a csecsemőket, és majd később kialakul, hogyan is szeretnénk. Ami nagyon fontos: legyen a gyereknek saját ágya, és este itt kezdje meg az alvást. Így mind a szülőknek, mind a gyereknek az éjszaka első pár órája, ami a biológiailag nagyon fontos mélyalvás ideje, zavartalanul végbemehet.

Tapasztalatai szerint összefügg a szoptatás és az alvás minősége?

A folytatáshoz lapozzon...

A cikknek még nincs vége, lapozz! Következő oldal

Forrás: ketkes.com

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!