A néma gyilkosnak is nevezett betegség egyike a máj leggyakoribb elváltozásainak. A világszintű statisztikák szerint, minden 12 személyből 1 májgyulladásban szenved, és nem is tud róla. A kór teljesen tünetmentes, és egy vírus okozza. Mivel semmi jelét nem mutatja, általában elhanyagolt betegség, ami egyre több áldozatot követel világszerte.

A kutatások eredményei több mint riasztóak: a hepatitisz válfajai közel 500 millió embert érintenek, és körülbelül 1 millió ember haláláért felelősek! Ötféle hepatitisz-vírus létezik: A, B, C, D és E. Valamennyi képes rövidtávon maradandó kárt és akkut fertőzéseket okozni. Mind közül a legveszélyesebb a B, C és D-típusú májgyulladás.

A NÉMA GYILKOS, AMI NEM OKOZ FÁJDALMAT, ÍGY NEM IS TUDOD, HOGY BENNED VAN

Sajnos a legtöbb hepatitisz-megbetegedést nem fedezik fel időben. Ez azért lehetséges, mivel a kór sok esetben teljesen tünetmentes. Azonban ha a gyulladás kihat a májműködésre, a szervezetben megváltozik a vér összetétele és az epe termelődése.

NE HAGYD FIGYELMEN KÍVÜL EZEKET A TÜNETEKET!

Bár a legtöbb esetben semmilyen jel nem utal arra, hogy a hepatitisz valamelyik válfajával fertőződtél meg, kivételes esetekben, a 7-10. nap után, felismerhetővé válhatnak bizonyos tünetek. Ezek a kedvtelenség, izomfájdalom, láz, hányinger, hányás, hasmenés, fejfájás.

Az akkut májgyulladás további tünetekkel járhat: súlyos étvágytalanság, a dohányosok esetében rosszullét a dohányfüsttől, sötét vizelet, fátyolos szemek, hasi görcsök, diszkomfortérzet.

A tünetek nem egyértelműek, és mivel többféle betegségre utalhatnak, egyedül a vérkép erősítheti meg a diagnózist. A májmegnagyobbodás viszont okozhat hasi fájdalmat; a pattanások, a menstruációs zavarok és a víz visszatartása már utalhatnak májbetegségre.

A hepatitisz gyógyítható. Kezelés mellett, pár hónap leforgása alatt teljesen elmúlik, de súlyosbodhat is, ami végül cirózishoz, a máj daganatos megbetegedéséhez is vezethet.

twice.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!