A vérrák egyik durva formáját, plazmasejtes mielómát diagnosztizáltak a brit nyugdíjas Dieneke Fergusonnál. A 67 éves nő öt évig küzdött a betegséggel, ezalatt három kemoterápiás kezelést, és négy őssejtkezelést is kapott. Az erőfeszítések ellenére, a betegsége kétszer is kiújult, az orvosok tanácstalanok voltak.

Úgy tűnik, Ferguson mégis meggyógyult. A laboreredményei évek óta normálisak, az életminősége fényévekkel javult. Mindez, valószínűleg a kurkumin nevű hatóanyagnak köszönhető, ami az indiai fűszerben, a kurkumában fordul elő.

"Tudomásunk szerint, ez az első eset, melyben a kurkumin, a hagyományos gyógyászat eszközeinek használata nélkül, objektív hatást gyakorolt egy progresszív betegségre" - írják Ferguson orvosai, a British Medical Journalban megjelent cikkükben.

A nyugdíjas nő évekkel ezelőtt nemet mondott a modern gyógyászat eszközeire, helyettük minden nap kurkumatablettákat szedett, amik magas koncentrációban tartalmaztak kurkumint. A tabletták viszonylag drágák, napi 5 fontba (kb. 1700 forintba) kerülnek, a konyhai célú kurkuma azonban csak 2 százalékban tartalmaz kurkumint, ezért nem lehet gyógyászati célokra használni.

A szakértők szerint a kurkuma többféle betegséggel szemben hatásos lehet, segíthet például szívbetegségek, depresszió vagy az Alzheimer-kór elleni védekezésben. Mindez azonban csak elmélet, amit nem igazolnak széles körű klinikai vizsgálatok.

(via Metro), 24.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!