Elképesztő ütemben terjed a Lassa-lázjárvány Nigériában és Libériában. A lassa vírusnak ezekben az országokban eddig több áldozat volt, mint tavaly...

Elképesztő ütemben terjed a Lassa-lázjárvány Nigériában és Libériában. A lassa vírusnak ezekben az országokban eddig több áldozat volt, mint tavaly egész évben.

A lassa lázat a lassa vírus okozza amit álltalában az emberek egy speciális egérfajtától a Praomys natalensistól azaz a sokcsecsű egértől kapnak el, de emberről emberre is nagyon könnyen terjed. A megfertőződött emberek 80%-a tünetmentes 16-18%-ánál is csak enyhe tünetek, fejfájás és láz tapasztalható.

A nagyon súlyos, vérzéses, lázas tünetek csak az emberek 1-2%-nál jelentkeznek. A fertőződés után a vírus legalább 1-3 hétig lappang a szervezetben, ezután először néhnány napig általános gyengeséget és akár 40-41 fokos lázat is lehet tapasztalni, majd megkezdődik a második szakasz, mikor már torokfájás, erős fejfájás, hátfájás, mellkasi fájdalom, kötőhártya gyulladás, hányás, illetve hasmenés jelentkezik. A harmadik stádiumban megjelennek a komolyabb tünetek, mint például a belső szervek és a nyálkahártyák vérzése (száj, orr, szem), valamint ödémák az arcon és a nyakon. Akár eszméletvesztés is előfordulhat, mely a beteg halálához is vezethet.

Kis Zoltán, a Nemzeti Biztonsági Labor vezetője az InfoRádiónak elmondta: a vírus ellen egyelőre nincs vakcina, a betegeket egy Ribavirin nevű gyógyszerrel kezelik, mely - ha időben adják - jelentősen növelheti a túlélés esélyeit.

A betegséget túlélőknél szövődmények is kialakulhatnak. A vírus az esetek 25-30%-ban süketséget okoz, illetve ritkábban beszédproblémákat és akaratlan izomrángásokat is.

A lassa vírust 1969-ben jegyezték először, de ekkora járvány még nem volt. Eddig több mint 100 ember halt meg a fertőzés miatt. Az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy az éghajlati viszonyok változása járulhat hozzá a betegség gyors terjedéséhez.

(Forrás: Infostart)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!