Megosztás:

Pedig én előre szóltam.

Latin-Amerika olyan bonyolult hely, hogy aztán a ballib törzsszavazó ésszel nem képes felfogni.

A magyar ballib agy kb. így működik:

  • baloldal = imádja a kapitalizmust = ateista = a NATO legjobb haverja = utálja Kínát és Oroszországot = lengeti a szivárványzászlót = nem korrupt = jogállami = demokrata,
  • jobboldal = az előbbi ellentétje.

Csápolt is keményen a magyar ballib a brazil elnökválasztáson, hiszen Bolsonaro az Zorbán, így Lula nyilván ballibbant, azaz jó ember.

Még a Telexen is bekommenteltem - mielőtt kitiltottak -, hogy a brazíl bal és jobb az nem az, amit gondolnak róla. Már csak a külpolitikában is: egyrészt mind a brazíl jobb, mind a brazíl bal szuverenista, nacionalista, azaz ballib szóval "mucsai", de ha a fokozatokat kell nézni, Bolsonaro tábora kicsit mégis USA-barátibb, mint Lula tábora. Már itt dől a ballib kép. De ha a gazdaságpolitikát nézzük, akkor is azt látjuk, mindkét tábor "korrupt", azaz a haveri helyi tőkét nyomja, nem akar "szabad versenyt", melyben aztán mindent amerikaiak nyernének.

A két tábor között persze valóban van különbség. A baloldal zöldebb, jobban adóztatná a gazdagokat, s kulturálisan a progresszív katolicizmus táborára támaszkodik. Míg a jobboldal zöldellenes, adóztatás helyett a növekedést helyezi előtérbe, s kulturálisan pedig az újprotestáns eszmeiségre támaszkodik.

De a helyzet semmiképpen se olyan, ami a magyar ballib elképzelésnek megfelel.

Most persze jön az értetlenkedés, hogyan is lehetséges, hogy a jó Lula nem hogy nem üzent hadat Oroszországnak, de még szajkózza is az orosz "álhíreket".


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!