Megosztás:

Annak idején a kommunista Bulgáriában állami feladat volt a harmadik világbeli progresszív népek oktatása. Ezt vállalta fel Bulgária a kommunista államok egyeztetésén.

Ennek megfelelően a bolgár egyetemek tömve voltak ilyen országokból származó diákokkal, akiket a saját országuk küldött, a bolgár állam meg ösztöndíjat adott nekik. Elsősorban a forrásországok ezek voltak: Afganisztán, Angola, Benin, Bissau-Guinea, Dél-Jemen, Etiópia, Kongó, Mozambik, néha más, nem kifejezetten kommunista, de részben szovjetbarát országokból is, mint Algéria, Líbia, Mali, Szíria, stb.

A bolgár népnyelv el is nevezte a jelenséget "bimbilisztáni hallgató" névvel.

Az elején a diákokat beültették normál szakokra, de hamar kiderült, nem működik a rendszer. Egyrészt a legtöbb ösztöndíjas diák nem tanulta meg rendesen a nyelvet az előkészítőn, másrészt nem rendelkeztek megfelelő alapismeretekkel. Szóval megoldást kellett találni. Valódi megoldásról persze szó se lehetett. De hamar meglett a kamumegoldás. Létrehoztak teljesen kamuszakokat csak az ösztöndíjasoknak. A fő ilyen szak a "nemzetközi idegenforgalom és földrajz" nevű volt, ide normál diákot fel se vettek, csak ilyen "progresszív ösztöndíjasok" jártak oda. Aki mutatott aztán valamilyen valós képességet a tanulásra, azt átengedték normál szakra (én is ismerek a korból szíriai embert, aki orvos lett, ténylegesen elvégezve a szakot, ma már Angliában orvos), de a nagy többség maradt itt, s diplomázott nemzetközi idegenforgalom és földrajzból. Az ottani színvonalról legendák voltak. De mindegy: mindenki kapott diplomát, szóval Bulgária teljesítette vállalását, évente több száz ilyen ösztöndíjas diplomázott.

Volt is erről egy korabeli vicc:

Kereskedelmi hajó hajótörést szenved. Kannibálok ejtik fogságba a 3 életben maradt utast: egy amerikait, egy oroszt, s egy bolgár. A törzsfőnök felajánlja: mindenki mondja el hová valósi, s ha ő ismeri a helyet, akkor azt nem eszi meg a törzs.

Az amerikai boldog, ki ne ismerné Amerikát! Mondja is:

  • Amerika - a világ legerősebb országa, atomfegyverek, dollár, New York, Hollywood.
  • Sose hallottam róla, megeszünk téged - mondja a törzsfőnök.

Jön az orosz, már kissé bizonytalanabban:

  • Szovjetunió - Moszkva, Lenin, Gagarin, mi győztük le Hitlert!
  • Sose hallottam róla, megeszünk téged is - mondja a törzsfőnök.

A bolgár meg se próbálja, hisz ezek után nyilván semmi esélye, így csak egy szót mond:

  • Bulgária.
  • Bulgária? De hisz ott diplomáztam nemzetközi idegenforgalom és földrajz szakon - kiált fel vidáman a törzsfőnök -, te vendég leszel a mai vacsorán!.

A múlt héten eszembe jutott ez a vicc.

A bolgár Legyen Ön Is Milliomos! adásában harmincas játékos, nemzetközi idegenforgalom és földrajz szakon végzett, jelenleg egy szállodában dolgozik Plovdivban.

Kérdés: melyik város nem fekszik a Duna partján? Lehetőségek: Izmail, Belene, Budapest, Prága.

Versenyző hosszasan gondolkozik. Azt még tudta, hogy Belene egy bolgár város, s a Dunánál van. Ez volt egyetlen értelmes megjegyzése. Belene eléggé ismert, ez volt a "bolgár Recsk", ott működött az 50-es, 60-as években a legnagyobb bolgár koncentrációs tábor, azoknak akik vétettek ugyan a kommunista rendszer ellen, de nem olyan szinten, hogy felakasztást vagy börtönt érdemelnének (a múzsám egyik nagyapja is "vendég" volt ott pár évig).

Onnantól elmondta a versenyző a következőket:

  • nem tudja biztosan megkülönböztetni Budapestet és Bukarestet,
  • Bukarest talán Romániában van, de nem biztos benne,
  • a Duna torkolata Bulgáriában van.

Végül telefonos segítséget kér. A segítsége pont olyan hülye, mint ő, s megadja az Izmail választ.

Persze tudom, én földrajzos ember vagyok, én hatalmas mennyiségű felesleges földrajzi adatot tudok, de nem magamhoz mérem. Szerintem általános műveltség a Duna, hisz ez a legnagyobb bolgár folyó. Nem a Kongóról kérdezték. A Kongóról az általános műveltség az, hogy Afrika déle, Atlanti-óceán, van 2 ilyen nevű ország, de mondjuk a 3 Kongó-parti országot megnevezni vagy tudni a városokat a vetélkedőben 14. vagy 15. kérdés lenne.

Ahogy azt se kötelező tudni, hogy Izmail a legnagyobb Duna-parti ukrán város.

De az biztosan része az alapműveltségnek, hogy Prága nem a Dunánál van.

Ha már a Kongót említettem. A Kongó partján lesz a világ legnagyobb városa a XXI. sz. második felétől, az előrejelzések szerint a 2 Kongó fővárosa (Kinshasa - Kongói D. K., Brazzaville - Kongói K.), melyek össze vannak nőve, egymással szemben vannak a folyó két partján. Az előrelzések szerint a 2 város együttes lakossága 100 millió feletti lesz (ma ez 18 millió).


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!