American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című lapban jelentek meg és a kutatás során 6000 ember egészségi állapotát vizsgálták meg....

American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című lapban jelentek meg és a kutatás során 6000 ember egészségi állapotát vizsgálták meg. Azok a résztvevők, akik takarítóként dolgoztak, vagy rendszeresen szórófejes flakont használtak takarításhoz, 20 éven keresztül ugyanolyan tüdőfunkcióval rendelkeztek, mint aki ugyanabban az időszakban 20 cigarettát szívtak el naponta.

- Attól tartottunk, hogy ha valaki éveken keresztül, szinte minden nap kémiai anyagokat használ takarításhoz, az károsítja a tüdejét és ez a kár a kor emelkedésével egyre nagyobb lehet, - mondta Cecile Svanes professzor, a LadBible szerint.

A kutatócsoportnak az a véleménye, hogy ha valaki hosszú időn keresztül a takarítószerekben lévő vegyszereket lélegzi be, az irritálni fogja a légzőrendszerét és emiatt a tüdő hosszú távon sérül.Azt is észrevették a kutatók, hogy ezáltal az asztma megjelenésének lehetősége 43%-al nőtt.

Flickr / Elaine Smith

- Azt mondhatjuk, igen nagy a valószínűsége annak, hogy a belélegzett takarító szerek hosszú távon jelentős sérülést okoznak a tüdőben. Ha arra gondolunk, hogy a padló tisztítására kifejlesztett takarítószerben lévő apró szemecskék nem a tüdő tisztítására lettek kifejlesztve, akkor ez nem is olyan furcsa, mondta Oistein Svanes professzor, aki a kutatási anyag koordinátora.

A kutatás azt is kimutatta, hogy főleg a nőket érinti a szórófejes flakonos takarítószerek által okozott tüdőprobléma. A férfiaknál akik rendszeresen használtak szórófejes takarítószereket, nem volt kimutatható ez a probléma.

Azt is leírták a kutatási anyagban, hogy valószínűleg ez annak köszönhető, hogy kevesebb férfi dolgozik takarítóként, vagy egyszerűen a nőket jobban érinti ez a diszfunkció.

Oistein Swanes azt is mondta, hogy gyakran "felesleges" a takarítószerek használata mert egy kis víz és szivacs is elegendő a takarításhoz. A professzort Sarah MacFadyen, a British Lung Foundation munkatársa is támogatja aki ezt nyilatkozta a LadBible-nek:

- Az a fontos, hogy a lakást jól szellőztessük ki, inkább folyékony tisztítószereket használjunk. Így megelőzhetjük a vegyszerek okozta bajt.

Forrás: csodalatos.co

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!