Már lehet ültetni a burgonyát, mivel az időjárás megfelelő, a talaj vízkészlete is jó, így lehet már ültetni a gumókat a földbe. A következőkben 7...

Már lehet ültetni a burgonyát, mivel az időjárás megfelelő, a talaj vízkészlete is jó, így lehet már ültetni a gumókat a földbe. A következőkben 7 ültetési módszert ismertetünk.

1. A holland módszer

Gyakorlatilag fészket kell készítenünk a burgonyáknak a földbe, amelyeknek 1,2 méter szélesnek, és 15-20 cm mélynek kell lennie. Ebbe a gödörbe tegyünk bele komposztot, trágyát, kevés hamut, és 1 evőkanál ásványi anyagokat tartalmazó keveréket, majd tegyünk bele 3-4 gumót, takarjuk be földdel, és csak akkor öntözzük, ha már nagyon száraz a föld. Ha kihajtottak a burgonyák, még egy adag friss földdel szórjuk meg a fészkek tetejét.

2. Barázdás módszer

Hosszú barázdákat kell készíteni, amelyek 25 cm mélyek és 30 cm szélesek legyenek. A barázdák 70-100 cm-nyi távolságra kell húzódjanak egymástól. Komposzttal, hamuval és ásványi anyagok keverékével szórjuk meg a barázdák alját, majd mehetnek bele a gumók, a csírázó részükkel felfele. A végén takarjuk be a földdel az egészet. Gazdag termés várható.

3. Terjedelmes gödör

Ez a módszer a kiskertekkel rendelkezőknek nagy segítség. Ásni kell egy 90×90 cm-es, és 50 cm mély gödröt. Az aljára szórjuk komposztot, majd helyezzük bele a gumókat, úgy, hogy 30 cm távolságra legyenek egymástól. Ezután mehet még rá egy kis komposzt, trágya, majd temessük be 10 cm földréteggel a burgonyákat, és alaposan öntözzük meg a fészkeket, amit rendszeresen meg kell tenni, ha bő termést szeretnénk.

4. A fészek módszer

Ássunk fel egy 2×2 méteres területet, majd itt 30-40 cm-ként alakítsunk ki fészkeket. Szórjunk beléjük komposztot, hamut, ásványi anyag keveréket 1 evőkanállal, majd mehet 3 burgonya, minden fészekben. Takarjuk be földdel, amelyek közepén alakítsunk ki kis mélyedést, hogy az öntözéskor a víz ott maradjon, és ne folyjon szét.

5. Hordós módszer

Ez azért jó, mert oda tehetjük a hordót, ahová szeretnénk, a lényeg csupán az, hogy napos helyen legyen. Ha túl magas a hordó, kettőbe kell vágni, és meg kell tölteni földdel, majd abba ültetve el a gumókat, őszre nagyon sok burgonyát szedhetünk ki a földből.

6. Zsákos módszer

Egy műanyag zsákot töltsünk meg földdel, rakjunk bele komposztot, hamut, ásványi anyag keveréket, majd a burgonyákat. Rögzítsük, hogy ne a zsák dőljön el, majd öntözzük, gondozzuk a növényt.

7. Fekete fóliás módszer

Ebben a lényeg annyi, hogy a gyomokkal később nem kell küzdenünk. Készítsük el a barázdákat, födjük le fekete fóliával azokat, majd ott, ahová beletettük a gumókat, vágjuk ki a fóliát, hogy mikor előbújnak a hajtások, tudjanak fejlődni. Természetesen öntözni is kell.

Forrás: filantropikum.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!