Megosztás:

Először azt hittem, hogy a baszóember specifikus bolgár jelenség.

A baszóember a Fekete-tenger partján létezett jelenség. Már a 60-as években megjelent. Lényege: szexuális szolgáltatásokat nyújtani egyedülálló, unatkozó turistanőknek, de nem durván, egy-egy alkalommal pénzért, hanem "romantikusan", azaz ugyanazzal a nővel eltölteni annak 1- vagy 2-hetes nyaralását, sőt még levelezni is vele egy ideig aztán.

Bulgáriában a legnagyobb vevői kontingens a középkorú lengyel nők és a bármilyen korú keletnémet nők voltak. Amikor aztán beindult a 70-es években a nyugati turizmus is, a szerencsésebb baszóemberek akár nyugatnémet vevőt is kaptak, ez volt a főnyeremény.

Annyira elterjedt volt a jelenség, hogy a bolgár szlengben külön szót kapott: "sirály".

Ismertem személyesen is egy sirályt. Azt mondta, egyetem alatt minden nyarat sirályként dolgozik le. Kérdésemre mi a jó ebben, elmagyarázta: megismerkedik sok nővel, s azok szépen eltartják egész nyáron, sokszor még ajándékok is vannak. Sokkal kellemesebb, mint valami szar diákmunkát végezni.

Azt is elmondta, minden nyári szezon előtt szoláriumra jár. Ugyanis a sirályságra vevő ügyfelek valami érthetetlen okból a nagyon lesült, bronzos srácokra vevők, plusz mesélte, minél szőrösebb egy srác, annál keresettebb, ahogy az alacsonyabb termet is előny. Mesélte: egyszer Albenában - Albena egy hosszú strandövezet Várna és Balcsik között, hivatalosan a Várnától 25 km-re északra lévő Balcsik része, de valójában mintha önálló település lenne sok hotellel, kifejezetten a nyugati turizmus elősegítésére kezdődött kiépítése a 60-as évek végén - pechje volt. Éppen akadt egy nyugatnémet viszonylag fiatal, alig 50-55 körüli özvegy vevő, de aztán a nő dobta őt a második napon, ugyanis meglátott egy szinte néger kinézetű gorilla szőrzetű tömzsi cigányt, akire le is cserélte őt. Ekkora konkurrencia mellett nem rúghatott labdába.

Nem tudom miért, de a jelenség az ezredforduló körül szinte teljesen megszűnt. A mai unatkozó turistanők már csak egy-egy gyors aktusra fizetnek be, nem igénylik a "romantikát".

Viszont pár éve volt egy bahamai kollégám. Ez is furcsa: hogy a fenébe költözik valaki a Bahama-szigetekről a Balkánra, dehát megesnek ilyen dolgok. Ő mesélte, náluk a sirályság bevett szakma, máig sokan űzik. S érdekes elem: elmondta, hogy náluk is a legjobb sirályok a sötét négerek, a valamivel világosabbak nehezebben kapnap munkát. Ezt kicsit szomorúan mondta, de azt hiszem a magyarázat az lehetett, hogy ő pont kevert fajú volt, az apja fehér angol volt, csak az anyja bahamai (a bahamaiak 95 %-a néger), szóval nyilván teljesen esélytelen volt erre a szakmára.

Kérdeztem nőt is, persze a múzsámat, vele tudok csak nyíltan beszélni: mi a jó sötétre sült, tömzsi, szőrös férfiakban. Azt mondta, ez olyan, mint fordítva a magas, szőke, kékszemű nő - ahogy az utóbbi tetszik a férfiak egy részének, úgy az előbbi a nők egy részének, s az a tévhit alakult ki, mintha ez általános tetszés lenne, pedig nem az, a nők nagyobb része nem bukik erre a típusra.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!