Megosztás:

Cikk, mely szinte direkt keveri a fogalmakat.

A leghazugabb állítás: "A liberalizmus olyan világnézet, ami nehezen válik a kemény rendteremtés motorjává." - miközben keményebb rendet ideológia még sose teremtett, mint amit a liberalizmus. A liberalizmus megjelenésekor, majd a hatalom megszerzésekor mást se tett, mint ellehetetlenített minden alternatívát.

Eleve súlyos hiba a liberalizmus-konzervatívizmus szembeállítás. A gyanútlan szemlélő azt hihetné, van eredetileg a régi szép konzervatícizmus, majd jön ellene a liberalizmus. A valóságban a konzervatívizmus egy üres eszme, sose volt, s csak később, reakcióként jelent meg a liberalizmusra válaszként, de sose ellentétes válaszként, hanem mérséklésként. A két eszme célja azonos: az emberi társadalom sátánizálása, csak a sebesség más: a klasszikus liberalizmus gyorsabb eredményt akar, míg a konzervatívizmus kicsit még várna inkább. A liberális szerint már a jövő héten legyen alapjog a gyerekkúrás, míg a konzervatív kivárna jövő januárig ezzel.

Abban persze igaza van a szerzőnek, hogy a liberalizmus modern szélsőségesei megeszik a klasszikus liberalizmus híveit. Dehát mi ezzel a gond? A kisember csak örül, ha egy gonosz eszme saját magát teszi tönkre.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!