Egy időben Havannában volt egy Murmaszkból érkezett osztálytársam.

Én is kilógtam a sorból, én is teljesen kívülállónak számítottam, azaz pl. haverok nélkül, engem se kedvelt egy lány se, de ő ugyanez volt turbó verzióban. Valószínűleg totál autista volt, mint én. De én addigra már legalább megtanultam sok esetben sikeresen leplezni magamat. Ő meg teljesen őszintén adta valós mivoltját, ezzel kiröhögtetve magát.

Egyébként nem voltunk haverok, egyszerűen azért szegődött mellém, mert mindenki más elzavarta.

Az apja katonatiszt volt, de csak olyan középrangú, nem főtiszt vagy tábornok. Ha magas rangú lett volna az apa, legalább ezért tisztelték volna a srácot. A szovjet időkben a katonai rang magas presztízst jelentett. Már a közepes rang is, de a magas abszolút mértékben. De egy egyszerű hadnagy vagy százados azért ahhoz túl kicsi volt, hogy a tisztelet kiterjedjen a fiára is.

Szóval a Kubában állomásozó - hivatalosan nem létező - szovjet kontinengens tagja volt az apa. Mivel hivatalosan nem létezett szovjet katonaság Kubában, így a hivatalos nem létező kontingens tagjai hivatalosan nem is Kubában voltak. Az okmányaikban is csak valami fantázianév szerepelt, hogy pl. "szolgálati hely: 4587. egység, Moszkva", ezt most kitaláltam, de kb. ilyen volt, s csak a felsőbb vezetés tudta, hogy ez valójában Kuba. Mivel nem mentek ki külföldre - papíron -, útlevelük se volt, s mivel nem volt útlevekük, nem is utazhattak normál emberekként. Tehát csak közvetlen hajóút a Szovjetunióból katonai hajóval, vagy légiúton szovjet géppel, de nem polgári járaton. A normál Moszkva-Havanna Aeroflot-járat ugyanis leszállt, vagy Shannonban (Írország) vagy Ganderben (Kanada).

A gyereknek ez volt az ötödik iskolája. Apját ugyanis párévente áthelyezték. Mesélte, az első osztályt Kalinyingradban (az ex-KönIgsberg Kalinyingradban, nem a Moszkva közelében lévőben, melyet aztán át is neveztek a szovjet rendszerváltozás után).

S az utóbbi 3 évben Murmanszk. Kemény hely, az északi szélesség 68 fokán van, azaz északabbra az északi sarkkörnél (ami a 66 fokon van). A tél októbertől májusig tart, iszonyú hidegek vannak, bár Szibériához képest meleg van. A tengervíz viszont sose esik nulla alá, ennek oka a Golf-áramlat. Szóval ez egy fontos, egész évben használható orosz kikötő.

Decemberben jellemzőn délben mínusz 10 a hőmérséklet, éjszaka meg mínusz 25.

A gyerek november végén érkezett Kubába. Aztán pont december 1. volt, kiment a folyosóra, mely az iskola belső udvarára nézett. Ott 25-26 fok, minden zöld, süt a nap, iskolások egy szál ruhában, s még így is megizzad, aki mondjuk labdázik. Nézett, nézett, majd azt mondta:

  • December 1.!

Kb. olyan hagnemben, mint a székely viccben a bácsi, aki amikor az állatlertben zsiráfot lát, kijelenti "ilyen állat nincs!".


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!