Érdekes vita Mihályi Péter és Pogátsa Zoltán között.

Mihályi a ballib holdudvar jeles tagja, bár sose volt vezető pozícióban. Amit értekelni lehet benne: máig nem tagadja meg, amit korábban állított. Nem magyarázkodik, kinyilvánít, de nem bújik ki.

Valahogy elsikkad a kérdés: ha egyszer mindent ilyen szuper módon csinált a nagyar elit a rendszerváltozáskor és utána, akkor hogy lehet hogy nem lettek meg az eredmények. Mert azt mondja, a recept szuper volt. Kicsit olyan ez, mint a kommunisták, akik szerint a marxizmus receptje hibátlan, s tulajdonképpen rejtély, mert nem hozta el a kívánt eredményt.

Pogátsa viszont a valóságból indul ki, bár rögeszméi neki is vannak. Mert felismeri, a rendszerváltozáskori út hibás volt, s e hibában az akkori magyar elit 100 %-a részt vett (Csurka se lett azonnal rendszerkritikus). S azt is felismeri, a nyugat masszívan érdekelt volt, hogy ez így legyen.

Annak idején, 1990 legelején volt egy masszívan komcsi - igazi komcsi, azaz MSZP-ellenes komcsi - tanárom, aki azt mondta akkor, "meglátod, az MSZP fog nyerni a választáson". Majd el is magyarázta: a nyugati tőke áll a szocializmus megbuktatása mögött, s a nyugati tőke fő szövetsége az MSZP, tehát minden meg lesz téve az MSZP győzelme érdekében, mert az MSZP emberei vannak kulcspozícióban, miközben az MDF bizonytalan, még megzabolázandó erő, az SZDSZ meg ideolőgialag rendben van ugyan a nyugat számára, de emberei nincsek sehol döntőképes helyen a gazdaságban.

Mivel jóslata nem jött be - hiszen nem az MSZP nyert -, az egészen nevettem, pedig végülis igaza volt, magát a konkrét következtetést leszámítva.

Szóval Pogátsa is kihagyja ezt: hogyan is lehetett volna másképp csinálni, ha egyszer ő is látja a nyugati nyomást.

Ahogy azt se veszi észre, hogy rögeszméje, azaz legyen nagyon jó oktatás, semmit se old meg. Ez ugyanis csakis jól képzett munkaerőt termelne ingyenesen a nyugat részére.

Share this:

  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • Tumblr
  • Pinterest
  • Telegram

Related


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!