Megosztás:

A bolgár szlengben számos új szleng szó van politikára is, ebben talán a bolgár ember még a szintén találékony magyarnál is fantáziadúsabb.

Az egyik még viszonylag udvarias szleng a "sötétkék". Arra utal, hogy a rendszerváltozáskori nagy antikommunista pártszövetség zászlaja kék volt. Innen sötétkék az, aki ennek az áramlatnak a turbó verzióját képviseli. Ma ez inkább azt jelenti: a hagyományos, elsősorban nagyvárosi jobboldal legfanatikusabban nyugatos része.

A sötétkékek viszonya a bolgár ex-cárhoz meglehetősen terhelt. Ami így első hallásra furcsán hangzik, hiszen az ember alapból azt gondolhatná, egy rendes konzervatív-liberális jobboldali biztosan a monarchia lelkes híve, s mélyen elutasítja a kommunisták által létrehozott köztársaságot (Bulgária csak 1946-ban lett monarchia, a kommunista hatalomátvétel után).

S ez így is volt, egészen 2001-ig. Amíg a cár Madridban élte az ex-cárok nehéz életét, s csak ritkán látogatott haza, akkor is csak járni az országot és integetni.

De 2001-ben végleg hazaköltözött. S nemcsak hazaköltözött, de elindult a választáson is. Az eredmény: a "kék" párt leesett 52 %-ról 18 %-ra, magyarul: a kékektől a hívek kétharmada átpártolt a cárhoz. (Aztán 2013-re a kékek el is tűntek a parlamentból.)

A sokk hatalmas volt. A halványkékek csak szomorúan néztek, de az legvehemensebb sötétkékek egyenesen szidni kezdték a cárt. Aztán jött a második sokk: a cár képes volt pár szocialistát is bevenni kormányába! Ekkor a sötétkék megmondóemberek már nem fogták vissza magukat: a legvadabb konteókat kezdték terjeszteni. A kedvencem: a cár évtizedek óta - sőt, 1955 óta, 18 éves korától! - a KGB ügynöke, alezredesi rangig vitte, s azért lett hazaküldve, hogy levezesse Bulgáriát a NATO-tagság felé vezető útról. Elkezdtek "monarcho-kommunizmusról" beszélni - a bolgár kommunisták által az 50-es években kitalált "monarcho-fasizmus" mintájára.

A cár elleni szövegek olyan mértéket értek el lassan a hisztero-jobboldalon, melyet a kommunista diktatúra alatt is túlzásnak éreztek volna a rendszer vezetői.

2009 körül az ex-cár teljesen kivonult a politikából. Szófia határában él azóta a feleségével, apja volt magánkastélyában, melyet visszakapott 1991-ben (a Szófiából Plovdiv felé menő autópálya mellett, véletlenül én tőle 600 méterre laktam 1988-1992 között, akkor még senki se lakott ott, maga az épület kissé romos is volt, én párszor be is mentem sétálni akkor kisgyerek nagyobbik fiammal). Ritkán szólal meg, de amikor mégis, akkor mindig "baj" van vele.

A napokban megkérdezték tőle, mit gondol a hágai ICC által Putyin ellen kiadott körözésről. Erre a szabályos kék válasz az, hogy ez nagyon jó, végre győz az igazság, meg szlavaukraini. Szimeon viszont képes volt azt mondani: ez felesleges lépés, példátlan eset, s csak eszkalálja a válságot.

Na ugye, hogy KGB-alezredes!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!