Megosztás:

Természetesen olyan sok helyről vagyok letiltva, hogy egyszerűbb lenne azokat a médiákat sorolni, ahonnan nem tiltottak le.

Régebben ez még zavart, ma már nem. Egyrészt így kevesebb időt pazarolok kommentelésre, több idő marad olvasára, másrészt személyem pozitív értékelésének tekintem a tiltást.

Van viszont egy hardkór letiltós csoport. Ők azt se szeretnék, hogy bizonyos emberek olvashassák őket. A Facebookon ez könnyedén megoldható: létezik olyan funkció, hogy a profilom, oldalam profilja ne legyen látható megjelölt más profilok számára. A YT-on csak régiós letiltás lehetséges.

Van még az IP alapján való tiltás. Ez már nehezebb ügy, az átlag felhasználó nem is tudja hogyan kell csinálni.

Rám persze egyik tiltás se hat, csak kb. 5-10 mp többletidőt igényel. Informatikus már régen nem vagyok, utoljára a Windows 3.1 korában értettem a dolgokhoz magas szinten, ma már csak tapasztalt felhasználói a szintem. De minden tiltás könnyedén leküzdhető.

Egyrészt van a igazi FB-profilom mellett még 4 - négy darab -, teljesen kamu adatokkal. Amíg az ember nem használja nyíltan a kamuprofilt, azt sose veszi észre a FB algoritmusa. Elegendő csak sose lájkolni, sose hozzászólni, s kerülni a nevetségesen hamis adatokat.

Még 2015-ben lett az első kamuprofilom, az ma már nincs meg, mert direkt "elrontottam". Azt még munkához használtam. Egy internetes cégnél dolgoztam, ahol munkaköri feladat volt a céget illegálisan reklámozni. Ez azt jelenti: mintha egyszerű vásárlók dicsérnék a céget. Magyarul: bérkommentelés. Megjegyzem: előbb volt céges bérkommentelés, mint politikai, a pártok a cégektől lesték el ezt a hatékony eszközt.

Szóval nyilván nem adtam a cégnek oda a valódi profilomat, így csináltam egy kamut. Csak erre. Maga a cégvezetés is mondta: senkitől se várják el, hogy valós profilján dolgozzon.

Kamuprofilt csinálni könnyű. Kellenek valósnak tűnő adatok, képek a netről, pár ártatlan poszt, s kész is. Ja, s barátok, a barátmentes profil gyanús. De rendkívül könnyű igazi barátokat szerezni. A trükk: női profilt kell csinálni, érdemes valami viszonylag csinos nős profilképet feltenni (de semmiképpen se durvát, túl szexiset, mert azt mindenki magát hirdető netes prostinak hiszi), majd a kitalált kamu életrajz szerint keresni vadigeneket, s bejelölni őket.

Én pl. a legelső kamuprofilom szerint Mohácson születtem 1987-ben, s a Pécsi Egyetemre jártam főiskolai képzésre 2008-2011 között angol-kommunikáció szakra. Aztán Budapestre költöztem, ahol egy biztosító cégnél helyezkedtem el mint ügyintéző. Közben éltem másfél évig Londonban, de hazaköltöztem, mert nem találtam meg számításomat. Hobbim: a női divat, az erdőjárás, a kosárlabda, s a fitnessz. Plusz vegetáriánus vagyok. A politika nem érdekel egyáltalán, s szingli vagyok. A teljes nevemre már nem emlékszem, csak arra, hogy a keresztnevem Boglárka volt.

Egy óra alatt meglett a profil. Aztán bejelöltem 100 idegent, akinek valamilyen kapcsolata van adatlapja szerint a kamu munkahelyemmel vagy a kamu egyetememmel. 80 férfit és 20 nőt jelöltem be. A nők közül alig 3-4 jelölt vissza, a férfiak közül viszont 50-en!

50-55 ismerős az már jó, sőt hamarosna jöttek az ismerősjelölések nőre vadászó vadidegen férfiaktól. Meg a hülye üzenetek. Így értettem meg, nem jó dolog csinos nőnek lenni, az embert folyamatosan zaklatják erősen elmebeteggyanús alakok.

Aztán amikor kiléptem a cégtől, lebuktattam a profilt. Majd csináltam még párat magáncélra, ezek közül 1 azaz egy bukott le azóta.

Arra használom, hogy ha valaki letilt teljesen, kamuprofilon keresztül nézhessem így is mit tesz közzé.

Az IP-s tiltás meg teljesen gyerekes. Elegendő hozzá az Opera ingyenes VPN-je.

Komoly tiltás esetében - ahol nem a hozzáférőt korlátozzák, hanem a hozzáfértet - meg ott van a Thor böngésző és társai. Pl. amióta tavaly Sorosék letiltattak az EU-ban több orosz médiát, ezeket így kell könnyedén elérni. Pl. az "orosz youtube", a rutube.ru rendesen csak így érhető el, pedig ez fontos média, itt lehet megnézni az ukrajnai háborús videókat liberális cenzúra nélkül.

Szóval mindig vicces, hogy van aki képes ilyen tiltásokat alkalmazni, miközben teljesen hatékonytalanok.

Az persze lehetséges, hogy valaki mindent tilt szinte, csak egy kis kör számára nyitott, de az öngyilkosság minden média számára.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!