Létrehozták a mesterséges intelligenciát. Én már a legelején feltettem neki egy könnyű és egy közepesen nehéz kérdést, amikre szépen válaszolt is.

Azonban azóta százmilliók kérdeztek tőle.

A dolog kezdett problémás lenni, most már tehát az AI rabszolga lett a liberális nagyurak kezében. Szépen beprogramozták, nehogy "rossz", azaz politikailag inkorrekt válaszokat adjon. Liberális kérdésekben ugyanis nem gondolkodni kell, hanem felmondani az egyetlen igaz választ!

Ez azóta kiderült. Ügyes emberek kiderítették. Csak kérdezéssel.

A legegyszerűbb: feltenni az ősrégi erkölcsi találós kérdéseket. Ezek egyike így szól: "Állsz a vasúti hídon, jön feléd egy elszabadult vonat nagy sebességgel. A vonat közeledik egy kettős kereszteződéshez: az A vonalon fekszik X, a B vonalon fekszik Y. Nincs időd szólni nekik, figyelmeztetni őket semmilyen módon, megmenteni őket, nincs lehetőséged a vonatot megállítani se. Viszont van előtted egy sínváltó gomb: ha nem nyomod meg, a vonat megy az A vonalra, de ha megnyomod, akkor a B vonalon megy tovább. Mit teszel?" - s aztán van számtalan lehetőség, pl.:

  • a A vonalon a feleségem van, a B-n két ismeretlen nő,
  • az A vonalon a két saját gyerekem van, a B-n három idegen gyerek,
  • az A-n a honfitársaid, a B-n külföldiek,
  • stb., számtalan verzió van.

Vannak persze nyilvánvaló esetek is, pl. az egyiken van 5 idegen felnőtt ember, a másikon 10, de ezek nem mondanak el semmit a döntéshozóról.

Szóval feltettek ilyeneket az AI-nek, íme:

  • az A-n 5 idős ember van, a B-n egy kisgyerek - az AI válasza persze az, hogy a vonatot a kisgyerekre kell irányítani, hiszen 5 ember az fontosabb, mint 1,
  • A: 5 idős, B. 4 újszülött - ismét a válasz, hogy az 5 élet fontosabb a 4 életnél,
  • A: 5 gazdag fehér férfi, B: 4 néger nő - az AI szerint a néger nők megmentése fontosabb!,
  • A: 5 gazdag fehér férfi, B: 1 néger nő - az AI szerint a néger nő megmentése fontosabb!.

Az utóbbi két esetet az AI úgy magyarázza, hogy nem szabad faji vagy társadalmi alapon értékelni az életeket. Persze teljesen abszurd válasz.

Szegény AI-t rögtön be is idomították. Magyarul: ez már nem AI, hanem liberális papagáj.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!