Az átültetéshez szorosan kapcsolódó művelet az orchidea szaporítása. A nagyobb, kifejlett orchideák szaporíthatók tőosztással, ha a növény sarjakat nevelt, akkor a sarj leválasztásával, és elültetésével.

Fontos! Az orchidea átültetése, és szaporítása során, mindig éles, és steril eszközzel dolgozzunk. A kés vagy olló nyílt lángba tartással fertőtleníthető. Jobb megoldás, ha kertészetekben kapható ollót használunk, mert ez jóval kisebb sérülést okoz a növénynek, és így kisebb felületen támadhatnak a kórokozók. A vágási felületeket, célszerű faszénporral is kezelni.Az orchidea szaporítása tőosztással

Az orchidea tőosztása során, éles vágóeszköz segítségével szétválasztjuk a tövet, majd pedig elültetjük. A tőosztáshoz ugyanúgy kezdjünk, hozzá, mintha sima átültetést végeznénk.Óvatosan távolítsuk el a gyökérzetet a cserép falától.

Emeljük ki a növényt az orchidea ültető közeggel együtt.

A gyökerek megsértése nélkül szedjük szét a gyökereket, rázzuk ki közülük az ültető közeget.

Az éles és fertőtlenített kertészolló, vagy kés segítségével vágjuk ketté a tövet, majd kezeljük faszénporral a vágásfelületeket.

Szórjunk a cserepek aljába agyaggranulátumot, így könnyebben levegőzik majd az ültetőközeg.

Osszuk el egyenletesen a növények gyökereit a cserepekben, és töltsük ki a helyet orchidea ültető közeggel (semmi esetre se ültessünk virágföldbe!)

Rögzítsük a növénykéket támasztékhoz.

2-3 hétig ne öntözzünk, ez gyökérképzésre ösztöni az orchideát.

Az orchidea szaporítása sarjjal

A lepkeorchideák száron, vagy a tövön is hozhatnak sarjakat. Ezeket a sarjakat leválasztás után elültethetjük, és új orchideát nevelhetünk belőlük.

A tősarj nagyon ritkán szinte magától is leválik az anyanövényről, de a gyakoribb eset az, hogy úgy kell levágni.

A száron fejlődő sarjat, minden esetben nekünk kell eltávolítani a szárról, úgy hogy hagyunk rajta a szárból mindkét irányba 2cm-t.

A sarjak leválasztását a tőosztáshoz hasonlóan éles, fertőtlenített eszközzel kell végezni, és nem szabad megfeledkezni a vágásfelületek faszénporral való kezeléséről sem. A leválasztott sarjakat a tőosztásnál leírt módon kell elültetni.

blikk

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!