NYUGDÍJASOK FIGYELEM! NAGYON FONTOS! 2018. JANUÁR 1-TŐL CSAK ÍGY JÁRHAT EGYÜTT AZ ÖZVEGYI NYUGDÍJ ÉS AZ ÖREGSÉGI NYUGDÍJ! AKINEK JÁR EZUTÁN IS, ANNAK...

NYUGDÍJASOK FIGYELEM! NAGYON FONTOS! 2018. JANUÁR 1-TŐL CSAK ÍGY JÁRHAT EGYÜTT AZ ÖZVEGYI NYUGDÍJ ÉS AZ ÖREGSÉGI NYUGDÍJ! AKINEK JÁR EZUTÁN IS, ANNAK EMELNI FOGJÁK - ITT A HIVATALOS ÖSSZEG! >>>>Jó hír, hogy 2018. január 1-jétől a saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj havonta 91.080 forint összeghatárig folyósítható együtt.

Az özvegy abban az esetben kaphatja meg együtt folyósítva a 2 nyugellátást, ha:

a jogszerző 1998. január 1-je előtt halt mega saját jogú és az özvegyi nyugdíj együttes összege alacsonyabb az összeghatár érvényes összegénél, 2016. január 1-jétől havi 86 335forintAz együttfolyósítási összeghatár nem egy állandó összeg, emelése az évenkénti nyugdíjemelések mértékével növekszik és az érintett nyugdíjakat ezzel a mértékkel hivatalból megemelik.

Mindenképpen fontos tudni, hogy ezt az ellátást nem kell igényelni, nem kell kérvényezni, a feltételeknek megfelelő özvegy esetében ezt az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság elvégzi hivatalból!

A jelenlegi szabályozás szerint azokat, akiknek a hozzátartozója 1998. január 1. után hunyt el, szinte minden esetben megilleti a saját nyugdíjuk mellett a hozzátartozói nyugdíj is! Ennek a juttatásnak nincs semmilyen összeghatára, ettől teljesen független, azonban összege kérelmezőnként rendkívül változó.

Ennek alapján 2 csoport különíthető el:

Ideiglenes özvegyi nyugdíj: ez a nyugdíj az elhunyt nyugdíjának 60 százaléka, ami az özvegynek jár! Ezt a nyugdíjat az özvegy az elhunyt haláltól 1 évig kaphatja. Özvegyi nyugdíjat a következő hozzátartozók kaphatnak: a házastárs, a bejegyzett élettárs, az elvált házastárs és az élettárs kaphat.Miután az egy év lejár, az ideiglenes özvegyi nyugdíj folyósítása megszűnik.

Ezután jön az özvegyi nyugdíj, amire a következő személyek lehetnek jogosultak:

betöltötte a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt, vagymegváltozott munkaképességű (egészségi állapota legfeljebb 50 százalékos), vagyházastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.Abban az esetben, ha az özvegy már betöltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt, vagy megváltozott munkaképességű, de saját nyugdíja nincsen, akkor az özvegyi nyugdíj az elhunyt nyugdíjának 60%-a. Ha az özvegynek saját nyugdíja is van, abban az esetben az öregségi nyugdíj mindössze az elhunyt öregségi nyugdíjának 30%-a.A hozzátartozók baleseti hozzátartozói nyugellátást kaphatnak. Ez abban az esetben folyósítható, ha a jogszerző üzemi baleset következtében halt meg. A baleseti sérült hozzátartozói ideiglenes özvegyi nyugdíjra és ennek megszűnését követően özvegyi nyugdíjra, stb. azzal az eltéréssel jogosultak, hogy a hozzátartozót a baleseti nyugellátás a jogszerző szolgálati idejére tekintet nélkül megilleti.

Nagyon fontos tudni, hogy a hozzátartozói nyugdíjat mindig kérelmezni kell, soha nem jár automatikusan! Ezt elektronikus űrlapon lehet igényelni, illetve az erre vonatkozó nyomtatvány kitöltésével! Ha van ügyfélkapu regisztrációja, intézheti az egészet teljesen elektronikusan is!

Mindenképp üdvözölendő azonban, hogy a plusz juttatás iránti igények érvényesítésével kapcsolatos eljárások illeték- és költségmentesek,írja a palyazatfigyelo.org


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!