Megosztás:

Érdekes beszélgetés, bár van egy kis ballib vörös fonal.

Vitáznak, pedig a helyzet nyilvánvaló.

Mint amikor saját eredeti szakmámban csinálják, a nyelvészetben. Lásd megkérdezik "hány eset van a magyarban?", amire döbbenetet kelt, hogy erre nem tudnak rendes választ adni a magyarok. Pedig teljesen logikus: az "eset" egy indoeurópai nyelvtani kategória, s egyszerűen nem működik a magyarnál, mely egy uráli-altáji nyelv. Szóval a "hány eset van a magyarban?" kérdésre való válaszhoz előbb tisztázni kell pontosan milyen magyar nyelvtani jelenségeket kell betenni az "eset" kategóriájába.

Miközben indo-európai nyelvek esetében a kérdés pofonegyszerű. Nem lehet vitázni róla, mert a válasz objektív. Az indo-európai alapparadigma 8 eset. Van ahol ez megmaradt, van ahol csökkent, sőt van ahol 1 eset maradt csak, de minden esetben a válasz egyértelmű.

Itt ugyanez a helyzet: egy alapvetően nyugati viszonyra tervezett pártideológia-rendszer nem tud működni a nyugaton kívül. Magyarországon mind a "bal", mind a "jobb" mást jelent.

Alapszinten Magyarországon:

  • baloldal = a nyugat követése, antinacionalizmus, lokalizmus, a kapitalizmus lelkes igenlése,
  • jobboldal = önállóskodás, nacionalizmus, globalizmus, a kapitalizmus óvatos igenlése.

A Fidesz baloldalibb párt a ballibeknél, persze csak a szó nyugati értelmében. Ezért támogatja a nyugati értelemben többségében baloldali szavazótömeg a Fideszt. Ennyi az egész.

Hol a vörös fonal? Ott, hogy Pogátsa piacifundamentalistának nevezi Orbánt. Ezt minden ballib törzsszavazó is kiröhögné, de egyszerűen Pogátsa abszurd skandinavizmusa így tud beilleszkedni legalább külsősként a nagy ballib narratívába.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!