Magyar szakemberek is keresik a túlélőket.

Szakértők szerint már ötezernél is több halálos áldozatot követeltek a török-szíriai határtérséget sújtó földrengések és az utórengések. Magyarország ismét segít.

A keresőmunka segítésére a HUNOR Mentőszervezet csapatát és két keresőkutyát küldtük Törökországba, kilenctonnányi speciális felszerelést visznek repülővel. Pintér Sándor belügyminiszter utasítására a Hunor csapat 55 mentője a legsúlyosabban érintett Hatay tartományba érkezett.

A HUNOR tagjai tíz napon keresztül 24 órás munkavégzéssel, két váltásban, teljesen önellátó módon képesek étel, ital, fűtés, víz, szállás, energia és üzemanyag igénylése nélkül dolgozni.

A mentőszervezet számos gyakorlaton és európai uniós misszióban vett már részt, dolgoztak Ukrajnában, Japánban, Macedóniában, a 2014-as szerbiai árvíznél, de Magyarországon is többször helytálltak: mentettek a 2013-as történelmi dunai árvíznél, és egy fővárosi házrobbanásnál is végeztek kutatómunkát.

A tervek szerint hamarosan újabb magyar szakemberek utaznak a földrengés sújtotta területekre, hogy segítsék a túlélők utáni kutatást. A Külügyi és Külgazdasági Minisztérium kapcsolatba lépett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálattal, az Életjel Mentőcsoporttal és a Baptista Szeretetszolgálattal, a kormány összesen 40 millió forintos támogatásával 46 mentőt és 15 mentőkutyát küldenek Törökországba. 50 millió forintot adott a kormány a Máltai Szeretetszolgálatnak is, hogy két mobil klinikai egységét helyezze a térségbe, ahol a legnagyobbak a károk, ahol a legtöbb a sérült és az ellátásra váró ember.

Forrás: Kormány.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!