Megosztás:

Amikor az elnyomó környezet elér egy olyan szintet, hogy nem szabad beszélni ellene, a kisember a helyzet parodizálásával reagál.

A kommunizmusban jól látható volt ez. Bizonyos dolgokat nem lehetett elhárítani, mert az embernek baja eshetett, így ki lettek találva spontán módon szelepek, melyeken keresztül az egészet ki lehetett bírni.

Ma is ez van a munka liberális világában. A teljesen felesleges szavak spontán átértelmezése folyamatosan megy az érintettek által, ezzel komolytalanná téve a céges célokat. Két példa erre.

Egyik multi munkahelyemen kitalálták, hogy a dolgozók teljesítményének értékelésekor nem szabad a valódi szavakat használni, hogy pl. "jó", "rossz", "közepes", "nagyon jó", hanem ezeket mind egységesen pozitív csomagolásba kell tenni. Onnantól a "rossz" szó be lett tiltva, helyére a "fejlesztésre szorul" szó lépett, még rövidítése is született: NI (az angol "needs improvement" alapján).

Aztán egy nap áll egy csoport kolléga a buszmegállóban. Jön a céges busz, de valami baj van vele, füstöl, aztán hoznak is új buszt. Valaki megszólal: "ez a busz NI volt". Mindenki röhög.

Ugyanez a "megköszönik a munkámat" kifejezés. Mára azt jelenti "kirúgtak". Most már nem lehet tényleg megköszönni a munkáját valakinek, mert a szó eredeti jelentése elveszett.

Immár kiderül ebből a cikkismertetőből, hogy egy szépségversenyen nem a versenyzők szépsége, hanem a versenyzők "küldetéstudata" számít! Semmi gond, csak az akkor nem szépségverseny. Nevezzék át küldetéstudat-vetélkedőnek.

Kezdődött ez a torz, Dawn-kóros kisgyerekek szépnek hazudásával, de akkor még legalább valami egyébként valósat hazudtak. Mert ő "másképp szép" és "belül szép", ami persze hazugság, de legalább a szépség mint fogalom létezése nem lett kétségbe vonva. Apropó, a "belül szép" szó is gyorsan a "ronda" szinonímája lett. Mára elért oda azonban a helyzet, hogy már nem is hazudnak, hanem teljesen elvették a szót.

Ezen az alapon elmegyek egy futóversenyre, lefutok 100 métert 3 perc alatt, ami kb. a 20-szorosa a világrekordnak, majd mégis én nyerek, mert nagy állatbarát vagyok, s a verseny szervezői szerint a futóversenyen sokkal fontosabb a versenyzők állatbarátsága, mint futástudása.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!