Megosztás:

Ez most nem saját gondolat, idegen cikket fogok ismertetni. Azt hiszen érdemes, mert nem hiszem, hogy sokan olvasnák a Counter Punch honlapot.

A liberális médiák sulykolása ellenére ugyanis a világ négyötöde nem áll ki az ukrán ügy mellett, nem öltözik sárga-kékbe, nem szlavaukrajiniázik, s nem bojkottálja Oroszországot.

A világ lakossága 8 millárd fő, ebből 6,3 milliárd él a fejlett világon kívül. A felmérés szerint ezek 66 %-a oroszpárti, 70 %-a pedig kínaipárti. Az orosz- és/vagy kínaipártiság a legkisebb Délkelet-Ázsiában, de még ott is 62 %-os többséget alkot.

Az okok? Öt okot sorol fel a cikk.

1. - A szimpátia hiánya a volt gyarmatosító hatalmak iránt. A gyarmatosító nyugat azt hiszi, problémái világméretűek, pedig a gyarmatosítottak szerint ez nem így van. Ráadásul miért kellene azokkal szimpatizálni, akik egyébként csak saját problémáikkal törödnek?

2. - A gyarmati múlt hatása. Kína és Oroszország jellemzően a gyarmatosítottak oldalán álltak a gyarmatosítás alatt, amikor ezek az országok harcoltak gyarmattartóikkal. Miért támogatnák most a gyarmatosítottak a gyarmattartókat, s eleve miért állnának ki azok ellen, akik nem gyarmatosították őket?

3. - Az ukrajnai viszály európai belügy, miért érdekelne bárkit is máshol? Eleve ez nem a világ problémája, a fejlődő világnak vannak súlyos, valós problémái.

4. - Gazdasági érdek. Ma már a nyugat nem dominálja a világgazdaságot. Jelenleg az USA már csak a világgazdaság 15 %-át ellenőrzi, míg Kína már 19 %-ot. A nyugat centrumát képező G7 jelenleg 1 milliárd fő alatti lakosságot és 41 billió dollár GDP gazdasági erőt jelent, míg a BRICS államok 4 milliárd fő lakosságot és 42 billió dollár GDP-t.

5. - A nemzetközi jog többé nem lehet a nyugati érdekek álcája. A fejlődő világnak elege van abból, hogy csak akkor kerül szóba a jog, ha az éppen a nyugat érdekeit szolgálja, míg ellenkező esetben a nyugat bármit szabadon megtehet.

U. i.: Időközben szemlézte a Mandiner is, de én még az előtt pár órával írtam ezt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!