Az idei nyár végéig fog kiderülni mi lesz a keleti háború vége.

Mi lenne a legrosszabb forgatókönyv orosz szemszögből? Kb. az, ami a krími háború volt 1853-1856 között.

Az akkori helyzet hasonló volt: az egyesült Európa megrettent Oroszország emelkedésétől, különösen a Balkánon való terjeszkedés volt a fő félelem, ezt igazolta a független Görögország létrejötte 1829-ban az 1821-1829 közti törökellenes görög felkelés után, melynek fő támogatója Oroszország volt. Görögország esetében a nyugat már csak kármentést tudott folytatni: megakadályozandó hogy Görögországból ne legyen orosz érdekszféra, a nyugat a felkelés során oldalt váltott, elhagyva török szövetségesét a görög oldalra állt.

Azonban a nyugati politika az volt, Görögország még rendben van, de Törökország további gyengítése elfogadhatatlan, mert ez az oroszoknak kedvez. Az osztrák-német politika volt valamivel mérsékeltebb, mert arra számított, esetleg Németország és Ausztria képes lehet az orosz befolyást semlegesíteni, azt a sajátjával felváltani.

Azonban abban mindenki egyetértett, Oroszország veszélyes. Így 1853-ban kitört a háború. Először Oroszország támadott. Most nem célom leírni a 2 és fél éves háború eseményeit, a lényeg: az egyesült nyugat és Törökország végül legyőzték Oroszországot, Oroszország visszaadott minden a háború alatt elfoglalt területet, lemondott a törökországi ortodox keresztények feletti védelmi jogáról, s elfogadta a Fekete-tenger orosz partvidékének és magának a tengernek a demilitarizációját.

A nyugati győzelem nem tartott sokáig. Már a 70-es években Oroszország sikeresen elérte az említett rendelkezések hatályon kívül helyezését. De közben az orosz politika és közvélemény immár német- és osztrákellenes lett.

Más kérdés, hogy hosszú távon ez a helyzet katasztrofálisnak bizonyult mind Ausztria, mind Németország, mind Oroszország számára. A hármas szövetségük megromlott, majd szétesett. Végül ez vezette oda az eseményeket, hogy Oroszország - teljes logikátlan módon - az I. világháborúban a britek és a franciák oldalára állt.

Most Ukrajna az ürügy. Az egyesült nyugat számára rendkívül fontos az orosz vereség, ezért teljes erőforrás-készletét hajlandó bevetni.

Ami jó jel számunkra: azt jelenti, hogy a nyugat gyengének érzi magát, élet-halál harcnak éli meg a konfliktust.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!