Megosztás:

Rendkívül vicces: volt MSZMP-tagokkal szövetkezve kritizálni, hogy az ellenfélben vannak volt MSZMP-tagok. Ráadásul a "kommunista" szót az MSZMP-tag szinonímájaként használni, sértésként, miközben a szövetségeseid közt vannak kommunisták.

Dehát ennyi a Momentum értelmi szintje. Persze a szónokló hülyegyerek eleve a kommunizmus bukása után született, szóval fogalma sincs az egészről, olvasni meg nem olvasott semmit - ez azért enyhítő körülmény.

A gond az, hogy egyre több az olyan, akinek nincs értelmezhető emléke a kommunista rendszerről.

Ez minden volt kommunista országban így van. Bulgáriában számtalanszor tapasztaltam. S mivel a legtöbb esetben munkahelyeimen szinte minden kolléga fiatalabb nálam - a kólcenteres üzletágban a huszonéves nemzedék alkotja a munkaerő 80 %-át -, rendszeresen engem kérdeznek a múltról.

Jellemzően mindenki röhejes túlzásokban hisz. Vannak akik túl pozitívan látják a volt rendszert, annak csak a kellemes vonásait említik - a legjellemzőbb 3: olcsó volt a kultúra, nem volt munkanélküliség, az állam adott lakást a fiataloknak -, nem említve egy negatívumot se.

A többség viszont túl negatívan értékeli a volt rendszert. Sokszor teljesen fals módon, lásd, akkoriban a fiatalok egyenruhában meneteltek, nem volt szabad szórakozniuk. A kedvencem: csak vanília és csoki fagylalt volt kapható, a többit a komcsik betiltották, s még e kettőből se lehetett választani, mert a fagylaltos - aki persze az Állambiztonság informátora volt kötelezően - mindig keverve adta. Amikor egyszer egy ilyen "emlékezőnek" elmondtam, tény, nem volt akkor 50 különböző ízű fagylalt, de azért volt pár féle, pl. puncs, citrom, menta, karamell, s szabadon lehetett ízt választani, meg lettem gyanúsítva, hogy én védem a gulág-lágereket.

Ez a Butuscsér Ferike is valami ilyesmi.

Eleve az MSZMP-tagok döntő többsége sose volt kommunista. Egyszerűen kötelező volt bellépni egy csomó területen, s a párttagság semmilyen valós elköteleződést nem jelentett.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!