BEKÖSZÖNTÖTT A HIDEG! AMIT A VÉDŐITALRÓL TUDNI KELL ->> MUTATJUK MIKOR KÖTELEZŐ!!! IDÉN MÁR KOMOLYAN BÜNTETNEK A HATÓSÁGOK! Beköszöntött a hideg,...

BEKÖSZÖNTÖTT A HIDEG! AMIT A VÉDŐITALRÓL TUDNI KELL ->> MUTATJUK MIKOR KÖTELEZŐ!!! IDÉN MÁR KOMOLYAN BÜNTETNEK A HATÓSÁGOK! Beköszöntött a hideg, mostantól élte léptek a téli munkavégzés szabályai! Ismét kötelező a védőital!

Amit a védőitalról tudni kell >>>

3/2002. (II. 8.) SZCSM-EüMegyüttes rendeleta munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjérıl7.§(10) Ha a munkahelyi klíma zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéketmeghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védıitalt kellbiztosítani. A folyadékveszteséget általában 14-16 °C hımérséklető ivóvízzel kell pótolni. Ecélra alkalmas azonos hımérséklető ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalmaaz ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítıszerrel ízesített.

(11) A hidegnek minısülı munkahelyen a munkavállalók részére 50 °C hımérséklető teátkell kiszolgáltatni. A tea ízesítéséhez a (9) bekezdésben elıírtak figyelembevételével cukrot,illetve édesítıszert kell biztosítani.

(12) A védıital és a tea elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérımennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni.A védıital, valamint a tea készítése, tárolása, kiszolgálása a közegészségügyi követelményekbetartása mellett történhet

---Milyen ital legyen a védőital?

Az emberi szervezet számára a legjobb szomjoltó a víz. Az elfogyasztott víz átjárja az emberi testet, ezért fontos, hogy milyen tisztaságú, minőségű és összetételű vizet fogyasztunk. A legtöbb városi víz iható minőségű, de a palackozott víz biztonságos és a szabványoknak megfelelő. Jó választás lehet vízszűrő beszerzése is. A munkáltatók közül azonban sokan biztosítanak ásványvizet vagy egyéb frissítő italokat a munkavállalóik számára.

A védőitalról szóló előírásnak megfelelő italok, ivóvíz, palackozott víz, ballonos víz, ásványvizek, alkoholmentes frissítőitalok vagy tea térítésmentes fogyasztása adómentes juttatás, mely után sem a munkavállalót, sem a munkáltatót nem terheli adó- és/vagy járulékfizetési kötelezettség.

Az adómentességről a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban Szja tv.) 4.§ (2a) bekezdés a) pontja rendelkezik, miszerint nem keletkezik bevétel valamely személy által a tevékenységében közreműködő magánszemély részére biztosított a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek az Mvt. előírásai szerint a munkáltató felelősségi körébe tartozó biztosítása során, abban az esetben sem, ha a dolog, a szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas. Az Szja törvény további rendelkezését az 1. számú melléklet 8.8 alpontjában találhatjuk, mely alapján a nem pénzben kapott juttatások közül adómentes a jogszabály által előírt használatra tekintettel juttatott védőeszköz.

A kávé és a cukros üdítő nem adómentes

Amennyiben a foglalkoztató által juttatott ital nem felel meg a védőital jogszabály által meghatározott követelményeinek, azaz például kávé, energiaital vagy túlzottan édesített üdítőital fogyasztását biztosítja a tevékenységében részt vevőknek (akik lehetnek munkavállalók, megbízásos jogviszonyban állók, díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban állók) vagy üzleti partnereinek, vendégeinek, ebben az esetben az ital az Szja tv. 70.§ alapján egyes meghatározott juttatás lesz, s a kifizetőt a juttatás értékének 1,19-szerese után 16 százalék személyi jövedelemadó és 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy a fent leírtak alapján tehát a magánszemélyek számára ingyenesen biztosított italfogyasztás esetén az adózási szabályok megfelelő betartása végett külön kell választani a vizeket, teát, az erősen cukrozott üdítőitalokat, kávét és egyéb frissítő italokat, mivel a védőitalnak nem minősülő egyes italok után a foglalkoztatót személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli, függetlenül attól, hogy munkavállalói vagy üzleti partnerei részére történik a juttatás.

forrás: hrportal.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!