Nehéz a ballib törzsszavazó élete, ismét egy hír, melyet nem lehet 1 másodperc alatt értelmezni. Nagy is a zavar a törzskommentelők körében.

Pár éve még minden olyan egyszerű volt:

  • zsidók = ballibek, tehát palesztínok = Zorbán,
  • antiszemitizmus = jobboldal, tehát zsidók = baloldal, palesztínok = jobboldal.

Aztán jött ez az átkozott Netanjahu, aki képes volt kiállni Zorbán mellett, sőt utasította budapesti nagykövetét, vonja vissza a ballibeket támogató nyilatkozatát. Pedig Vágó István vezetésével az egész ballib agytröszt elzarándokolt a budapesti izraeli követségre, de mind hiába: Izrael zorbánista lett!

S ami a legrosszabb: hiába bukott meg 2021-ben Netanjahu, az új kormány se kezdett világméretű harcot Zorbán ellen! Azóta meg a helyzet tovább romlott: ismét Netanjahu a kormányfő!

Most akkor mi is van? A palesztínok nem is rosszak esetleg?

Így aztán mostanra több ballib frakció alakult ki:

  • a régivágású ballib: szerinte Izraelnek mindig igaza van, a palesztínok eleve nem is léteznek, s Netanjahu kellemetlen alak ugyan, de az izraeli demokratikus intézményrendszer majd túléli őt is,
  • az európaizált ballib: szerinte a baj a "populistákkal" van, mindkét oldalon, a zsidó populisták hergelik a palesztín populistákat és fordítva, a megoldás a felvilágosodás és a liberális demokrácia fokozása,
  • a progresszív ballib: szerinte a palesztínokat elnyomja az izraeli fasiszta állam, lám a fasiszta Zorbán is támogatja ezt.

Persze vannak egzotikus álláspontok is, de marginálisak, lásd TGM-et, aki szerint mindig a palesztínoknak van igazuk, Izrael pedig egy antiszemita ország.

Magával a hírrel persze nincs mit foglalkozni: nyilvánvalóan marhaság zászlókat tiltani.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!