Egyre gyakrabban látják felbukkanni a vadászok és a természetjárók a ritka, hófehér színű őzet, Barcs közelében. A sok barna patás között, szinte...

Egyre gyakrabban látják felbukkanni a vadászok és a természetjárók a ritka, hófehér színű őzet, Barcs közelében. A sok barna patás között, szinte lehetetlen nem észrevenni a gyönyörű hófehér színű állatot.

- Szinte minden esztendőben beszámolnak a vadászlapokban egy-egy fehér színű egyedről, de hazánkban nem túl gyakori - mondta Sugár László vadbiológus. A professzor hozzátette: az ilyen egyedeknél pigmenthiány lép fel, úgynevezett flavizmus, ilyenkor a szemük barna színű. Albínó egyedeknél viszont a köröm, az orr előtti szőrtelen rész rózsaszín, a szem pedig piros.

- Az 1970-es években Miskolcon tíz egyéves őzbakból mindössze egyetlen fehér volt, s annak a fején húszforintos nagyságú barna szőrzet volt látható. A pigmentált egyedek ugyanannyi ideig élnek, mint barna társaik. Ha nem domináns a gén, akkor viszont az állat utódai nem lesznek fehér színűek - mondta el a szakember.

A szakember hozzátette: ritkán a szarvasoknál is előfordul fehér bundájú egyed. A pigmenthiányos állatok nem élveznek védettséget, ki lehet lőni azokat. A népi babona szerint az a vadász, aki egy fehér őzet, vagy szarvast lő ki, egy éven belül meghal.

Fotó Fülöp Bálint ( képünk illusztráció)

Forrás: zoozoo.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!