Mindannyian szeretjük a szép növényeket az otthonunkban, igaz? Tisztítják a levegőt, pozitív energiát sugároznak az otthonunkban, és nagyon szépek....

Mindannyian szeretjük a szép növényeket az otthonunkban, igaz? Tisztítják a levegőt, pozitív energiát sugároznak az otthonunkban, és nagyon szépek. De, mégis mindenki legyen nagyon óvatos, mert sok veszélyes szobanövény létezik, tele mérgekkel.

Ebben a cikkben egy nagyon gyakori növényről van szó, amely sok embernek van szerte a világon a lakásokban. A Dieffenbachia vagy (köznapi nevén) buzogányvirág eddig sem volt túl jó hírű. Nem egy kisállat lelte halálát emiatt a növény miatt, nemrégiben azonban egy kisfiút mérgezett meg.

Az ötéves Esteban a ház körül játszott, amikor hirtelen elkezdett erősen fájni a hasa. A szülei azt hitték, csak sima hasi fájdalom, mert Esteban túl sok édességet evett. De egy idő után, még erősebb fájdalmat érzett, ezért a szülei bevitték a kórházba. Az orvosok felfedezték, hogy súlyos mérgezést szenvedett el a gyerek.
Azonnal kezelni kezdték, több mint 3 órán át nagyon kritikus állapotban volt, mert anafilaxiás sokkot kapott. Az anafilaxiás sokk súlyos, életveszélyes allergiás reakció sürgősségi osztályon való ellátást igényel.

A növény tűalakú kalcium-oxalát kristályokat, úgynevezett raphidokat tartalmaz. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a fehérjebontó enzimek miatt annyira mérgező ez a növény. Ha a levelet szájába veszi egy gyerek vagy állat,, a kristályok égő érzést, hólyagosodást és bőrpírt okoznak. Felnőtteknél ezek a tünetek nem annyira súlyosak, de ötéves kor alatt halálos lehet.

Forrás: szupertanacsok.blog.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!