A ta­vasz a leg­jobb idő a gyöm­bér el­ül­te­té­sére. Ne kés­le­kedj, elő egy nagy bö­dön­nel, ül­tess bele gyöm­bért. Ilyenkor, tavasszal kaphatók...

A ta­vasz a leg­jobb idő a gyöm­bér el­ül­te­té­sére. Ne kés­le­kedj, elő egy nagy bö­dön­nel, ül­tess bele gyöm­bért.

Ilyenkor, tavasszal kaphatók a legszebb, legegészségesebb gyömbérgumók. A növény termesztése otthon is nagyon egyszerű,csupán egy cserép, laza föld és egy gyömbér kell hozzá. Gondozása is gyerekjáték, mert igénytelen növény.

Mit szeret?

Mindent, ami a trópusokon (és a szobádban) megtalálható, tehát a félárnyékos, meleg időt, a táplálékban gazdag, nedves földet.

Mit nem szeret?

Hideg, fagy, erős napsütés, huzat, vizenyős talaj.

Milyen földbe ültesd?

A föld jó vízáteresztő képességű legyen, hogy ne pangjon benne a folyadék, ám jó minőségű, hogy tartani is tudja. A nedves, de nem ázott talajt szereti. Ha van komposztod vagy trágyád, szórd a földre, a növény majd meghálálja a táplálékot. Összekeverhetsz akár homokot és komposztot is. A homok a vízáteresztést biztosítja, a komposzt a tápanyagot. Ezután, ha gabonát mosol, a vizet ne öntsd ki, hanem adj belőle a gyömbérednek és a többi növénynek is. Ezzel folyamatosan táplálhatod.

Milyen gyömbért válassz?

Telt, kövér, egészséges gyömbért válassz, olyat, amelyik rendelkezik kifejlett csíraszemekkel. Áztasd be egy éjszakára tiszta vízbe, másnap ültesd el.

Ha nem találsz kifejlett csíraszemekkel rendelkező gyömbért, készítsd fel magad: A vásárolt gyömbért tedd 1 hónapra résre nyitott nejlonzacskóban árnyékos helyre. Ez alatt megjelennek rajta a hajtáscsúcsok, de talán már a szár és pici levelek is.

Így ültesd el:

1. Nagyobb vödörbe, kaspóba, cserépbe szórj földet.

2. Hajtáscsúccsal fölfelé ültesd5-10 cm mélyre a gyömbért. A hajtáscsúcs alatt hagyj egy kis darabot, azt ültesd el. A ki nem csírázott részeket vágd le, és fogyaszd el. Nagyobb, 30 cm-es átmérőjű vödörbe 2-3 kisebb gyömbért is elültethetsz. Nem nő nagyra, csupán 3-7 cm magas lesz.

3. Tedd félárnyékos helyre, mert nem szereti az erős napfényt.

4. Öntözés: a száraz tetejű, ám nedves földet kedveli. Hetente csak kétszer öntözd, és csak a föld alsó része nedvesedjen be.

5. Ellenőrzés: nyugodtan meglesheted, hogyan fejlődik a gyömbéred. Egy hónappal a beültetés után ásd ki, vizsgáld meg, mennyit nőtt. Ha még nem elég nagy, ültesd vissza. Az ideális méret eléréséhez 3-5 hónap szükséges.

Forrás: ripost.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!