A ballib megmondóemberek megint nem értik: a végrehajtó kamarával kapcsolatos leleplezések miért nem csökkentik a Fidesz népszerűségét.

A hagyományos ballib magyarázat persze megvan: a 3 millió fogatlan mucsai bunkó fideszes kizárólag a közmédiákat nézi, hallgatja.

Csakhát azt azért minden felmerés igazolja, ez nem igaz. Szóval mi is az ok?

Az ok az, hogy a másik kizsigerelése, meglopása éppenhogy a liberális eszme logikája. Hiszen a polgári társadalom alapgondolata az, hogy a származás alapú hierarchiát le kell váltani a pénz alapú hierarchiával, hiszen így minden teljesen igazságos: aki tehetségesebb, az az élre kerül, aki pedig szerényebb képességű, az lent lesz a társadalomban. Hiszen az élelmes, fantáziadús, versenyzőkedvű vállalkozó meggazdagodik, míg az alkalmatlan vállalkozó meg szegény marad, ahogy azok is, akik még meg se próbálják a vállalkozóságot. A tehetség pedig nem származásfüggő, azaz ez a társadalom ugyan egyenlőtlen, de igazságosabb a feudális rendnél, ahol a báró idióta fia csak azért van az élen, mert ő a báró fia, pedig teljesen alkalmatlan mindenre. Ezt mondja a liberalizmus.

A vállalkozói élelmesség fő eleme pedig az átverés. Miről is szól egy sikeres vállalkozás végsősoron: olcsón veszek, drágán eladok. S mindegy, hogy ez gyártás, szolgáltatás, vagy bármi más. Normál esetben a haszon alacsony, hiszen nem lehet az embereket rávenni, valamire nagyon ráfizessenek. Lehet persze a nagy forgalommal nagy hasznot elérni, de ez ritka eset, s a legtöbb esetben már jelentős tőke kell ehhez. Szóval jellemzően az átverés a legjobb recept: valahogy rá kell venni az embereket, fizessék túl ezt vagy azt. Meg nem kifizetni az emberek munkáját. Ez teljesen legális.

Marketing és kizsákmányolás a két fő szempont. Mindez pedig nem illiberalizmus, hanem kristálytiszta liberalizmus.

Persze, a nyugati fejlett kapitalizmus ma már csak külföldön harácsol eszeveszetten, belföldön kénytelen szerény lenni. Ennek tisztán politikai okai vannak.

A félperiférián ez nincs, itt lehet szabadon harácsolni belföldön is. S erre jó példa a hitelezés és annak folyománya, a végrehajtás. A rossz adóst Magyarországon - és egész Kelet-Európában - háromszorosan büntetik:

  • elveszik a zálogát, azt nyomott áron számítják be,
  • indokolatlan, csillagászati összegű kezelési, ügyintézési díjakat számolnak fel,
  • s a végén még mindig tartozik!

Aki pedig az egészben részt vesz - a bankok, a közvetítők, a végrehajtók -, az aránytalanul gazdagodik.

Annak idején apám mondta: soha ne vegyél fel jelzálogkölcsönt. Pedig apám banki felsővezető volt - nem az első vonalból, de a másodikból - már 1987-től. S mesélt a hitelezésről is, annak negatív kimeneteléről:

  • a bank saját magának adja el az elkobzott zálogot, manipulált árverésen, sokszor negyedáron számítva,
  • aztán eladja piaci áron a zálogot,
  • az adós meg még mindig tartozik,
  • míg nyugaton a bank érdeke, hogy az adós rendszeresen fizessen, hosszú ideig, addig keleten a bank érdeke, hogy az adós ne fizessen, s le lehessen foglalni a zálogát.

S aki a rendszerben aktív szerepet játszik, magas pozícióban, az milliárdos lesz. Lásd Schadl György.

Schadl tehát liberális sikerember. Mi is vele szemben a ballib panasz, azt leszámítva, hogy történetesen nem az ő emberük? Tulajdonképpen semmi. Megtestesíti a polgári ideált.

S ki Magyarországon a polgári értékrend képviselője? A ballibek természetesen. Ezt még ők is bevallják, hiszen a Fideszt felváltva kommunistának vagy feudálisnak nevezik.

Ennyi az egész.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!